Video

Miten viilennän juoman nopeasti – katso video

Kuinka kylmänä viini tai olut pitäisi tarjoilla? Entä tarvitaanko juomien pitempään säilytykseen kellari vai viihtyykö viini vaatekomerossa?

Tarjoilulämpötila vaikuttaa oleellisesti siihen, miltä viini tai olut maistuu. Myös juomien varastoinnista on hyvä tietää muutama asia, ettei viiniä pilaa vahingossa. Oikeanlaisissa olosuhteissa juoma säilyttää ominaisuutensa tai kypsyy entisestään.

Voiko juomat säilyttää jääkaapissa?
Oluet voi säilyttää jääkaapin 5–8 asteessa, mutta viinin pidempiaikaiseen varastointiin se on liian kylmä. Lisäksi jääkaapissa pullot tärähtelevät.
Parhaiten viini viihtyy tasaisen viileässä, sopivan kosteassa (55–70 %) ja pimeässä paikassa. Optimaalinen lämpötila punaviinin säilyttämiseen on 10–13 astetta. Jos varsinaista viinikaappia tai sopivaa kellaria ei ole, viinit voi säilöä vaaka-asennossa keittiön tai muun kodin kaapin mahdollisimman viileällä alahyllyllä – kunhan lähellä ei ole kodinkoneita tai muita lämmönlähteitä.

Mihin säilytyslämpötila vaikuttaa?
Oikea lämpötila varmistaa viinin ominaisuuksien säilymisen ja kehittymisen. Jos viiniä säilytetään liian lämpimässä, sen kehitys nopeutuu eli viini vanhenee nopeammin. Lisäksi korkki saattaa kuivua ja viini hapettua.
Liian viileässä viini taas ei kehity ja sen tasapaino kärsii. Pulloon saattaa myös muodostua viinikiveä.
Oluen maku heikkenee lämpimässä nopeasti, mutta viileässä ja pimeässä se säilyy hyvänä useita kuukausia. Olutpullon etiketistä voi myös tarkastaa parasta ennen -päiväyksen. Muutamia erikoisoluita valmistetaan myös vuosien varastointia varten.
Kuohuviini puolestaan pitää säilyttää viileässä siksikin, että liian lämpimässä pullo voi pahimmassa tapauksessa jopa räjähtää.

Mitä temperointi tarkoittaa?
Temperointi tarkoittaa juoman valmistelemista tarjoilulämpötilaan. Temperointiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä oikean lämpöisenä tarjotun viinin tai oluen aromit pääsevät esiin, jolloin juoma maistuu parhaalta.
Esimerkiksi viinin viilentäminen tuo esiin sen hapokkuuden ja hedelmäisyyden, mutta toisaalta liian kylmänä viinin makuominaisuudet katoavat. Liian lämpimässä taas viinin parkkihapot karheutuvat ja alkoholin maku nousee esiin.

Mikä on sopiva tarjoilulämpötila?
Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä makeampi juoma on, sitä viileämpänä se pitää tarjota. Punaviinit tarjoillaan yleensä hieman viilennettyinä eli 16–18-asteisina, rosee- ja valkoviinit makeusasteen mukaan 8–16-asteisina. Kuohuviinit jäähdytetään 6–8-asteisiksi jäähdytettyinä ja väkevät viinit tarjoillaan 14–16-asteisina. Oluet jäähdytetään laadusta riippuen 8–16-asteeseen. 
Monissa viinipulloissa etiketistä löytyy suosituslämpötila. Juoma kannattaa viilentää pari astetta suositusta viileämmäksi, koska lasissa se lämpenee nopeasti.

TARJOILULÄMPÖTILAT
kuohuviinit 6–8 °C
punaviinit 16–18 °C
rosee- ja valkoviinit:
   - tuoreet/kevyet 14–16 °C
   - kuivat/kuivahkot 10–12 °C
   - makeat/makeahkot 8–10 °C
oluet:
   - vaaleat ja kevyet 8–10 °C
   - tummemmat 10–14 °C    
   - trappisti- ja luostarioluet 14–16 °C

Teksti Sanna Laakkonen
Asiantuntija Taina Vilkuna, Alko
Kuvitus Pietari Posti
Videotoimittaja Julia Isoniemi
Videokuvaaja Miika Kainu