Aterian kanssa

Mikä rypälelaatu ruoan kanssa, mikä seurusteluun?

Mikä ero on eri rypälelaatujen mauilla, esimerkiksi Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Pinotage ja niin edelleen? Onko avainsääntöä, mitä rypälelaatua suositellaan tietyn tyyppisen ruoan kanssa tai esimerkiksi seurusteluun?

Kovin luotettavaa avainsääntöä rypälelajikkeen käyttötarkoituksista ei voi antaa, koska viinin luonteeseen kuten täyteläisyyteen, hapokkuuteen ja tanniinisuuteen vaikuttavat muutkin tekijät kuin rypälelajike.

Cabernet Sauvignonista moni löytää mustaherukan, tupakan ja savun aromeja. Merlot on useiden mielestä pehmeä, pyöreä ja luumuinen verrattuna Cabernetiin. Pinot Noir on varsin hapokas ja kirsikkainen, Pinotage makean marjainen ja vähän kemikaaleja muistuttava.

Pinot Noir kuitenkin on useammin keveiden ruokien, esimerkiksi linturuokien kumppani. Jos taas etsit pihviviiniä, Cabernet Sauvignonista tehdyt viinit ovat todennäköisesti sellaisia. 

Teksti: Pirkko Koivu
Kuva: iStockphoto 

Artikkeli on julkaistu Etiketti-lehdessä 3/2007.