Aterian kanssa

Mitä juomaksi linturiistan kanssa?

Keskitäyteläinen tai kevyt viini sekä sopivasti aromikas, täyteläinen olut sopivat monen linturuoan kanssa.

Linnunliha on vähärasvaisempaa kuin naudan- tai porsaanliha. Toisin kuin miedonmakuisen broilerin, ankan sekä riistalintujen maku on voimakkaampi ja muutamilla lajeilla myös väri on tumma.

Alkon viinien makutyypeistä linturuokien kanssa sopivat erityisesti marjaisat ja raikkaat, tukevien riistalintuaterioiden kanssa myös rotevat ja voimakkaat punaviinit. Valkoviineistä kannattaa kokeilla runsaan paahteisia tai vivahteikkaita ja ryhdikkäitä makutyyppejä.

Oluista maistuvat runsasmakuiset, esimerkiksi ale tai tumma lager. Lintuateriaa voi juhlistaa myös rosee- tai blanc de noirs -samppanjan merkeissä.

Klassikkoviini pinot noir

Pinot noir -viinit etenkin Ranskan Burgundista sopivat linturuokien kanssa. Viinin keskitäyteläisyys ja kirsikkaiset aromit säestävät riistaisiakin makuja. Ranskalainen beaujolais ja keskitäyteläinen espanjalainen rioja maistuvat myös, samoin täyteläinen roseeviini, kuten tavel Etelä-Ranskasta.

Tummemman linnunlihan kanssa maistuvat Nebbiolo-rypäleestä valmistetut keskitäyteläiset viinit, kuten italialainen gattinara sekä pehmeät merlot-viinit. Tyylikkäitä merlot-pohjaisia viinejä tulee esimerkiksi Saint-Émilionin alueelta Ranskan Bordeaux’sta.

Siideriä ja ankkaa

Ravintolapäällikkö Saara Flink Lapland Hotels Sky Ounasvaarasta kokeilisi linturuokien kanssa perinteisiä siidereitä.

”Esimerkiksi jos ankkaa tarjotaan hedelmäisessä kastikkeessa, perinteisesti valmistettu siideri sopii hyvin. Myös italialainen chianti-viini maistuu ankan kanssa.”

Ennakkoluuloton löytää lisää hyviä makupareja. Syrah-viini ei tule ensimmäisenä mieleen lintuaterian viiniksi.

”Meillä tarjottiin riekon kanssa syrah-grenache-sekoiteviiniä Ranskan Rhônen alueelta, ja yhdistelmä oli hyvin pidetty”, Saara Flink sanoo.

Ruoan valmistustapa vaikuttaa juomavalintaan. Kermaisessa kastikkeessa tarjottava linturuoka voi maistua tammikypsytetyn chardonnay-valkoviinin kanssa. Jos lihan kanssa tarjotaan makeaa hyytelöä tai liha silavoidaan tai grillataan, myös viinissä saa olla enemmän voimaa. Tällöin hyviä kumppaneita voivat olla eteläafrikkalainen pinotage- tai italialainen barbera-punaviini.

Teksti Pirkko Koivu
Kuva Thinkstock