Aterian kanssa

Mitä on raclette?

Mitä on raclette? Minkälainen viini sen kera pitäisi valita?

Raclette on etenkin Sveitsissä mutta myös Ranskan ja Itävallan Alpeilla yleinen illanistujaisruoka. Se on peräisin sveitsiläisiltä vuoripaimenilta, joilla oli tapana sulattaa juustoa nuotion loimussa leivän tai perunan päälle.

Nykyisin raclette valmistetaan sähkökäyttöisellä raclette-pöytägrillillä. Sen valmistus on jo itsessään hauska ohjelmanumero. Lisukkeina tarjotaan perunan ja leivän lisäksi esimerkiksi hillosipuleja, oliiveja, herkkusieniä ja kinkkuja.

Sveitsissä racleten kanssa nautitaan teetä tai paikallista fendant-valkoviiniä. Fendantin lisäksi palan painikkeeksi sopivat tyyliltään itävaltalainen grüner veltliner ja saksalainen kabinett-riesling.

Punaviinien ystävä voi kokeilla kevyitä punaviinejä, joita ovat esimerkiksi beaujolais ja Alsacen pinot noir.

Teksti: Anu Piippo
Kuva: iStockphoto