Aterian kanssa

Miten valita oikea juoma eri kaloille?

Raikkaan hapokkaat valkoviinit, esimerkiksi ries­ling, sauvignon blanc tai chardon­nay sopivat kalaruoille. Punaviiniksi kalan kanssa sopii hapokas, hedelmäinen ja kevyt viini, jossa ei ole paljon tanniineja, vaikkapa Beaujolais´n alueen punaviini.

Paistetussa kalassa on rasvainen, rapea paistopinta, jolloin hapokas viini tasapainottaa hyvin rasvaisuutta. Savustetun kalan voimakkaan savuaromin vastapainoksi sopivat esimerkiksi aromikkaat Alsacen alueen gewürtztra­minerit. Voimakkaan tammisia viinejä ei kannata valita savustetun kalan kanssa. Grillatun kalan kera parhaalta maistuu runsaan hedelmäinen viini. Punaviineistä suosittelen vaikkapa Alsacen pinot noiria, valkoviineistä kevyesti tammitettua chardonnayta ja runsaan hedelmäistä pinot gris´ta.

Olut on hyvä kumppani maustesilleille ja -silakoille, jotka eivät oikein maistu viinien kanssa. Kesään sopii esimerkiksi vaalea vehnäolut.

Artikkeli on julkaistu Etiketin numerossa 2/2010.

Teksti: Pirkko Koivu
Kuva: iStockphoto