Aterian kanssa

Ruokajuomien valinta

Tilaisuuden luonne vaikuttaa juomien valintaan. Epämuodollisiin tilaisuuksiin valitaan mutkattomia juomia, mutta juhlava päivällinen vaatii myös juhlavan juomatarjoilun.

Ruoan ja juoman tasojen pitäisi olla lähellä toisiaan. Jos ruoka valmistetaan huolella arvokkaista raaka-aineista, kannattaa myös juomavalintaan panostaa. Lounaan juomat ovat usein päivällisjuomia vaatimattomammat.

Juoma täydentää ruoan makua

Aterialle kannattaa valita juomia, joiden maku sisältää samoja elementtejä, joita ruoassakin on. Toisaalta joskus vastakohtaparit täydentävät toisiaan, esimerkiksi hapokas juoma tasapainottaa rasvaista ruokaa.

Voimakkaan makuinen ruoka vaatii voimakkaan makuisen juoman. Toisaalta liian tuhdit juomat saattavat jyrätä kevyet ruokalajit alleen.

Myös ruoan valmistustavat ja lisukkeet vaikuttavat. Esimerkiksi rasvaiset kastikkeet tekevät annoksista tuhdimpia. Paistetut tai grillatut ruokalajit taas ovat voimakkaampia kuin keitetyt.

Alkon ruokajuomasymbolit on suunniteltu helpottamaan sopivan ruokajuomaparin löytymistä. Symboleja annettaessa on ajateltu, mitkä ruokalajit ensisijaisesti sopivat kunkin juoman kanssa.

Symboleja tarkastellessa on kuitenkin hyvä muistaa, että ruokajuomien valinta on mitä suurimmassa määrin makuasia. Yhtä ja ainoaa ratkaisua ei ole olemassa.

Asiantuntevat myyjämme kertovat mielellään lisää ruokajuomien valinnasta.