Aterian kanssa

Sopivatko sienet ja viini yhteen?

Syksy on sienten ja illanistujaisten aikaa. Suppilovahveroita löytyy vielä lumen tuloon asti. Valmista ihana suppilovahverokeitto ja nauti illasta läheisten kanssa. Mutta mitä viiniksi keiton, paistoksen tai muhennksen kera?

Sari Häkkinen Alkon myymälästä Mikkelin Graanista kertoo, millaisia juomia sieniruokien oheen kannattaa valita.

"Perusperiaate on, että sienet ja viini sopivat erinomaisesti yhteen. Juoman valinta riippuu sienilajikkeesta ja ruoan valmistustavasta.

Marinoitujen herkkusienien ja herkkusienisalaattien kanssa maistuu raikas italialainen valkoviini. Jos herkkusienet lisätään kermaisiin kastikkeisiin tai pastaruokiin, niille sopii juomaksi esimerkiksi hieman tamminen chardonnay-valkoviini tai merlot-punaviini. 

Täyteläisen tumman metsäsienikastikkeen oheen hyvä valinta on vaikkapa pinot noir -punaviini. Sienipaistos on juoman suhteen joustava; sen kanssa voi kokeilla tammetonta tai kevyen tammista chardonnayta, pinot blanc -valkoviiniä, kevyttä pinot noiria, beaujolais-punaviiniä tai merlot-viinejä. Kevyesti tammitettu chardonnay sopii myös sellaisen herkun kuin korvasienimuhennoksen kumppaniksi.

Jos sienirisoton valmistukseen on käytetty valkoviiniä, sen oheen sopii Piemonten chardonnay. Jos keitinliemessä on punaviiniä, notkea Piemonten barbera on hyvä valinta."

Teksti: Anu Piippo
Kuva: iStockphoto

Artikkeli on Etiketti-lehdestä 3/2012.

Suppilovahverokeitto

Kermaisen suppilovahverokeiton maku on täyteläinen.

Tarveaineet neljälle 
 

8 dl lihalientä

1 l tuoreita suppilovahveroita tai 50 g kuivattuja sieniä

2 salottisipulia

3 rkl madeiraa

2 tl suolaa

ripaus valkopippuria

4 dl kermaa

tilkka kermaa löysäksi vispattuna

cayenenpippuria

  1. Kiehauta sienineste sekä lihaliemi ja kuullota sienisilppua hetki voissa. Paista sipulisilppua muutama minuutti voissa. Lisää sienisilppu, sipulisilppu, madeira ja kerma liemeen. Kiehauta keitto, mausta valkopippurilla ja suolalla.  
  2. Kaada keitto tehosekoittimeen ja anna sekoittimen käydä täydellä teholla parikymmentä sekuntia. Kaada keitto kattilaan, anna sen kiehua sopivan sakeaksi ja tarkista suola, sillä sienikeitot vaativat yllättävän paljon suolaa.
  3. Vatkaa tilkka kermaa löysäksi vaahdoksi. Kaada keitto lämmitetyille lautasille, lusikoi hieman kermavaahtoa keiton pinnalle ja ripottele päälle cayennepippuria.

Juomasuositus suppilovahverokeitolle

Ruokajuomaksi suppilovaherokeiton kera sopii joko hyvin viilennetty Alsacen riesling-valkoviini, espanjalainen tempranillo -punaviini tai tumma lagerolut.

Resepti ja kuva: Juha Jormanainen