Aterian kanssa

Mitä juomaksi kermaisen sienikeiton oheen?

Klassinen kumppani kermaiselle sienikeitolle on kuiva tai puolikuiva sherry. Sherryä voi myös käyttää keiton valmistuksessa.

Toki sienilajikkeellakin on merkitystä juoman valinnassa. Esimerkiksi kermainen tattikeitto kaipaa seurakseen valkoviiniä, jossa on hapokkuutta ja runsautta. Viinin hapokkuus leikkaa mukavasti kerman rasvaisuuden, ja melko voimakasaromiset tatit kaipaavat seurakseen runsaan makuisen viinin. Viini ei saa kuitenkaan olla voimakkaan trooppisen hedelmäinen vaan ennemminkin puhdaspiirteinen.

Hyviä vaihtoehtoja ovat chablis-viinit, pinot blanc -viinit sekä Melon de Bourgogne -rypäleestä tehdyt viinit, kuten muscadet. Viinissä voi olla kevyesti tammea mutta ei mielellään raskautta tai kermaisuutta.

Myös olut sopii mainiosti kermaisen sienikeiton kumppaniksi. Silloin kannattaa valita melko neutraali peruslager, jossa ei ole kovin voimakkaita aromeita.

Artikkeli on julkaistu Etiketissä 3/2011.

Teksti: Anu Piippo
Kuva: Thinkstock