Aterian kanssa

Vehnäolut on monikäyttöinen ruokajuoma

Alko tuo kesän alussa valikoimiin raikkaat ja hedelmäiset vehnäoluet. Kansansuosikiksi noussut vehnäolut esittelee tänä suvena monet herkulliset piirteensä. Ominaisuuksiltaan se onkin sopivan maukas ja kesäruoille tilaa antava oluttyyppi.

Alkuaan baijerilaisen ylhäisön juomana, vuosisatoja kansan ulottumattomissa pysytellyt oluttyyppi on nyt suositumpi kuin koskaan. Vehnäoluet ovat makumaailmaltaan hyvin monikerroksisia ja käyttöyhteyksiltään monipuolisia.

”Kepeän raikkaina ja hedelmäisinä ne ovat helposti lähestyttäviä ja kesäisin tietenkin jääkylminä nautittavia janonsammuttajia”, summaa Alkon tuoteryhmäpäällikkö Mika Kauppinen.

Vehnäolut voi olla niin valinta illanistujaisiin kuin maittava ruokajuomakin. Tänä kesänä on ennennäkemätön mahdollisuus tutustua vehnäoluiden monipuoliseen maailmaan, josta löytyy vaaleita, tummia, kirkkaita ja luonnollisen sameita yksilöitä − ja jopa rukiilla höystetty versio. 

”Tarjoamme nyt asiakkaidemme saataville laajan vehnäoluiden kirjon, mikä sopii aurinkoisen kesän ajatukseen erinomaisesti.”

Vehnäuutuudet esittäytyvät

Kesäpöytään saapuu neljä saksalaista vehnäolutta, joista jokaisella on omat piirteensä. Erdinger Urweisse on meripihkankeltainen, samea, hennon pomeranssinen ja sitruksinen. Aromimaailmaltaan olut on kesäisen kepeä ja siksi oivallinen vaikkapa salaattien tai uusien perunoiden ja sillien kera.

Edellistä aavistuksen moninaisempi ja voimakasaromisempi on König Ludwig Weissbier, joka on sekin luonnollisen samea, oljenkeltainen ja aromeiltaan hennon banaaninen ja kevyen yrttinen. Sopivan kyytipojan se löytää rasvaisemmasta kalasta ja miksei grillatusta porsaanlihastakin.

Kirkkaaksi suodatettua vehnäoluiden alaoluttyyppiä, kristallweizenia, edustaa viljankeltainen ja kevyt Schneider Weisse Tap 2 Mein Kristall. Raikkaan sitruksisena ja hennon kukkaisena se sopii hyvin aperitiiviksi, kasvisruokien kumppaniksi ja vaaleammalle kalalle.

Suomalaisille uudempi tuttavuus on mielenkiintoisesti rukiilla höystetty pähkinänruskea Störtebeker Roggen Weizen, josta löytyy banaanisuutta, luumuisuutta ja hentoa toffeisuutta. 

”Valmistuksessa käytetty ruis ja tummempi mallas tuovat täyteläisyyttä ja leipäisyyttä aromiin, sopien mainiosti hyvien grilliruokien ja savukalan kanssa. Myös saaristolaislimppu tai maalaisleipä on tälle oluelle hyvää seuraa”, vinkkaa Alkon uusi oluiden tuotepäällikkö Johanna Varjonen.

Hedelmäistä raikkautta pöytään

Ruokapöytään on vaikea keksiä monikäyttöisempää olutta kuin vehnäolut, sillä se on aina kepeän raikasta, vaikka olisikin tummaa. Kasviksille se sopii hedelmäisyytensä ansiosta, kalaruoille terhakkaan hapokkuutensa ansiosta ja tumma vehnäolut täydentää liharuokia maltaisemmilla ja paahtuneilla aromeillaan − säilyen silti raikkaana.

Merkille pantavaa on, että perinteisissä vehnäoluissa ei tunnu humalan katkeroa. Se mahdollistaa oluen helpon käytön kastikkeissa, marinadeissa ja viimeistelyssä. Vähärasvaisen kalan, kuten kuhan kanssa vehnäolut sopii mausteeksi vaikkapa liemeen tai kastikkeeseen tuoden kuohkeutta ja makua.

Sinisimpukkakattila ja katkaravut nauttivat vehnäoluen seurasta, kotimainen kala missä muodossa vain. Sitruunaiset aromit saavat etenkin witbieristä täydellisen parin. Vaalea vehnäolut on lyömätön kumppani suomalaiseen rapupöytään.

Tarjoile vehnäolut tyylikkäästi

Kauniissa lasissa pumpulimaisesti vaahtoava vehnäolut kruunaa kesäisen aterian. Vaahto vaatiikin tilaa kuohuakseen vapaasti. Tavallista hieman korkeampi hiilidioksidipitoisuus on asianmukaista ja takaa vehnän suoman runsaan proteiinipitoisuuden kanssa muhkean vaahdonmuodostuksen.

Säilytä vehnäolutpullot pystyasennossa jääkaapissa. Näin mukana oleva hiiva saa sedimentoitua pohjalle. Tarjoile vehnäolut hyvin viilennettynä korkeasta lasista. Kaada olut kallistetun lasin sisäreunaa pitkin ensin hitaasti ja lopussa nopeammin. Rakenna noin viiden sentin korkuinen vaahtokruunu, joka saa kohota lasin reunojen ylle. Jätä pohjalle hieman hiivaa. Rullaa pulloa käsiesi välissä, niin saat lopun hiivan irtoamaan ja kaada halutessasi mausteeksi lasiin.

20 vehnäolutta Alkon valikoimassa

Suomalaiset ovat ottaneet vehnäoluet omakseen. Alko on kasvattanut kasvavan kysynnän myötä vehnäolutvalikoimaansa, jossa on tänä kesänä parikymmentä tuotetta. Kepeys, hedelmäisyys ja raikkaus vetoavat yhä useampiin kuluttajiin, ja nämä elementit kuvaavat hyvin vehnäoluita.

Saksalaisia vehnäolutperinteitä Alkossa edustavat samean utuiset hefeweizenit, tummat dunkelweizenit, suodatetut kristallweizenit ja tuhdimmat weizenbockit, kun taas runsaampaa sitrushedelmäisyyttä löytyy belgialaisista witbiereistä.

Muista myös alkoholiton vehnäolut

Tiesitkö, että Saksassa alkoholiton vehnäolut on heti hefeweizenin jälkeen toiseksi suosituin vehnäoluiden alaoluttyppi, ennen dunkelweizenia ja kristallweizenia. Alkosta löytyy yhteensä kuusi alkoholitonta olutta, joista kaksi on vehnäoluita.

Teksti:Mikko Salmi
Kuva: Thinkstock