Aterian kanssa

Yhdistä & onnistu: joulukinkku

Miksi porsaanliha on haastava yhdistää juomaan? Koska sille otetaan helposti tuhdein ja täyteläisin punaviini, varsinkin joulukinkulle. Possu on kuitenkin melko vaaleaa ja lisukkeineen makeaa.

Juomavalintojen asiantuntijoina Master of Wine, tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna ja palvelu- ja tuotekouluttaja Selma Wennonen Alkosta.

Taina: Klassinen valinta on olut, suomalainen tumma lager. Possua voi laittaa niin monella tavalla: kuorrutuksella, kastikkeella, joulukinkkutyyliin. Moneen taipuva olut sopii hyvin tähän kirjoon.

Selma: Itse lähden vähän makeampaan valkoviiniin. Valitsisin hyvin hapokasta valkoviiniä, jossa saa olla myös vähän jäännössokeria. Rypäleenä jokin Riesling tai Pinot Gris. Alsace on viinialueena ihan huippu tällaiselle saksalaistyyppiselle ruoalle.

Taina: Niinpä! Tässä voikin kysyä, mitä klassinen juomavalinta itse asiassa tarkoittaa. Suomalainen klassinen? Eurooppalainen klassinen?

Selma: Ja pitäisikö yllättävänä valintana mainita myös aito ranskalainen siideri? Kyllä. Se on todella hyvä porsaan lisukkeidenkin kanssa, omenan ja hapankaalin.

Juomatyypit
Pirteä & hedelmäinen
Vivahteikas & ryhdikäs 
Tumma tai vaalea lager

Kokeile
Ranskalainen siideri

Teksti: Diana Törnroos
Kuvitus: Pietari Posti