Aterian kanssa

Yhdistä & onnistu: Savulohi

Miksi savulohi on haastava yhdistää juomaan? Syitä ovat rasvaisuus, savuisuus ja tarjoilulämpötila. Myös vaihtoehdot vaikuttavat valintaan; onko tarjolla kylmä- vai lämminsavulohta.

Juomavalintojen asiantuntijoina Master of Wine, tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna ja palvelu- ja tuotekouluttaja Selma Wennonen Alkosta.

Taina: Ehdottomasti olen Riesling-linjalla. Viinissä on hyvä olla hapokkuutta, se putsaa rasvan tunnetta suussa. Ja kun ruoan maussa on savua, viinissä voi olla muutama gramma jäännössokeria. Viini voi olla kuivaa tai puolikuivaa.

Selma: Äärimmäisen hyvä savulohen pari on marjaisan hapokas pinot noir, oli se sitten punaviinin tai kuohuviinin muodossa. Punaviinissä saa olla makeankin marjaisuuden tuntua, mutta välttäisin tammea. Kala- ja punaviiniyhdistelmä on suomalaisille edelleen aika vieras, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, kunhan punaviinin muistaa viilent�ä kunnolla.

Kokeile
Valkoviinit: Vivahteikas & ryhdikäs tai Pirteä & hedelmäinen
Punaviinit: Marjaisa & raikas

Teksti: Diana Törnroos
Kuvitus: Pietari Posti


Julkaistu Etiketissä 4/2015