Pääruoka

Vahva olut tuo ruokaan makua

Olut sopii hyvin ruoanlaittoon. Hyvä nyrkkisääntö on: mitä vahvempi olut, sitä enemmän se tuo ruokaan makua. Kokeile siis ensin pienemmällä määrällä.

  • Humala antaa ruoalle katkeruutta.
  • Hiiva tuo ruokaan kirpeyttä, hedelmäi­syyttä ja happamuutta.
  • Maltaat antavat ruoalle makeutta ja väriä.
  • Hiilidioksidi kuohkeuttaa taikinan.

Lager- ja ale-oluiden maltaisuus antaa ruoalle makeutta, joka sopii hyvin yhteen esimerkiksi sienten tai sipulin kanssa. Ne tuovat ruokaan myös hedelmäisyyttä, joka sopii erityisesti grillikastikkeisiin ja kalojen hauduttamiseen.

Vehnäolut antaa ruokaan happamuutta ja tuoreutta kun tummat oluet tuovat ruokaan tukevuutta ja karamellimaisuutta. Niitä käyttämällä ruokaan saa myös hienostuneen paahteisuuden aromin. Käytä olutta marinadeihin, kastikkeisiin ja mausteena pataruokiin. Olutta ei kuitenkaan kannata kovasti keittää kasaan, sillä humalan katkerot saattavat tiivistyä maussa liikaa.

Reseptit: Sanna Kekäläinen 
Kuva: iStock