Yhdistä ja onnistu

Made

Made on melko vähärasvainen mutta maukaslihainen kala. Sen sesonki on Suomessa parhaimmillaan sydäntalvella, jolloin kala kuuluu monen herkkusuun suuriin suosikkeihin.

Made tarjotaan usein kermaisessa muhennoksessa tai keitossa. Molempien kanssa sopivat etenkin vivahteikkaat ja ryhdikkäät valkoviinit, joissa on maukkaan kalan seuraan tarpeeksi luonnetta ja raikasta aromikkuutta.

Valitse esimerkiksi vivahteikas ja ryhdikäs viini, joka on tehty Chardonnay- tai Riesling-rypäleistä. Myös astetta kevyempi pirteä ja hedelmäinen -makutyypin chardonnay on haluttaessa harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

Runsasmakuinen made yhdistetään toisinaan myös mausteiseen Gewürztraminer-lajikkeen valkoviiniin. Se on paikallaan etenkin mateenmaksan kanssa.

Myös mateen mäti on arvostettua herkkua. Sen kanssa tyyliin sopii kuiva kuohuviini, esimerkiksi samppanja, jonka raikkaus ja kuplivuus tukee yhdistelmää.

Oluista mateen seuraan sopivat vaaleat, raikkaat ja suhteellisen kevyet lagerpils ja vehnäolut.

Vivahteikkaat ja ryhdikkäät valkoviinitLageritPilsneritVehnäoluet