Yhdistä ja onnistu

Pastat ja riisiruoat

Pastat ja riisiruoat ovat useimmiten mutkatonta ruokaa, jonka seuraan sopivat paikalliset, vastaavan mutkattomat viinit. Myös vaaleat oluet käyvät hyvin pastojen raikkaiksi pareiksi.

Pasta ja riisi ovat sinällään neutraalin makuisia. Siksi juomavalintaan vaikuttavat olennaisesti ruoan muut raaka-aineet kuten kastikkeet, täytteet ja mausteet.

Pastojen ja risottojen viinivalinnassa voi noudattaa periaatetta, jonka mukaan saman alueen ruoat ja viinit sopivat yleensä hyvin yhteen. Mikään ei kuitenkaan estä valitsemasta myös muiden maiden tai alueiden juomia.

Yleisesti ottaen kevyiden, kenties kalasta tai kasviksista valmistettujen pasta- ja riisiruokien makuun sopivat varsinkin pirteä ja hedelmäinen makutyypin valkoviinit. Hieman vahvemmille mauille sopivat myös punaviinit, etenkin vielä suhteellisen kevyet marjaisat ja raikkaat. Tuhdin lihasta valmistetun pastakastikkeen seuraan käy runsaampikin pari, esimerkiksi mehevä ja hilloinen punaviini.

Myös olutvalinnassa kannattaa huomioida ruokalajin maun täyteläisyys. Kevyemmille ruoille sopivat lager ja pils, voimakkaimmille esimerkiksi ale.

Pirteät ja hedelmäiset valkoviinitMarjaisat ja raikkaat punaviinitLageritPilsneritAlet