Yhdistä ja onnistu

Leivät

Erilaiset päällystetyt ja täytetyt leivät ovat suosittuja ruokia ympäri maailman. Ne sopivat niin brunssille, lounaaksi kuin välipalaksi. Palanpainikkeeksi käyvät kevyet oluet ja viinit, jotka saavat olla mutkattomia kuten ruokakin.

Vaikka leivän täytteenä olisi lihaa tai voimakkaita juustoja, neutraalin makuinen leipä ja sen tarjoaminen kylmänä tekevät kokonaisuudesta melko kevyen. Juomat saavat siksi olla kautta linjan raikkaita ja suhteellisen keveitä.

Oluista vaaleat ja raikkaat lager ja pils ovat erityisen mukautuvia vaihtoehtoja. Myös kevyehkö viini käy, valitse esimerkiksi pehmeä ja kepeä tai pirteä ja hedelmäinen valkoviinikuiva roseeviini tai marjaisa ja raikas punaviini.

Bagel on Amerikassa suosittu pehmeä rinkeli. Se täytetään usein tuorejuustolla, lohella, kanalla, tonnikalalla tai kinkulla. Juomaksi sopii lagerolut esimerkiksi Yhdysvalloista.

BLT on amerikkalainen kerrosvoileipä, jonka täytteeksi tulee pekonia (bacon), salaattia (lettuce) ja tomaattia (tomato). Juomaksi sopii etenkin lagerolut.

Bruschetta on italialainen paahdettu leipäviipale, joka maustetaan valkosipulilla ja oliiviöljyllä. Päällysteenä voi olla esimerkiksi tomaattia ja basilikaa, mozzarellaa tai ilmakuivattua kinkkua. Juomaksi sopivat esimerkiksi lagerpirteä ja hedelmäinen valkoviini esimerkiksi Italiasta sekä kuiva roseeviini.

Canapé on ranskalainen pieni alkupalaleipä, joka tarjotaan yleensä aperitiivin parina. Sen seuraan sopii esimerkiksi kuiva kuohuviini, esimerkiksi samppanja.

Ciabatta on pohjoisitalialainen, päältä rapea mutta sisältä pehmeä leipä. Se tarjotaan usein täytettynä. Myös ciabattan juomaksi sopii lager tai kevyt viini.

Croque monsieur ja croque madame ovat ranskalaisia, kinkulla ja juustolla päällystettyjä lämpimiä voileipiä. Madameen tulee myös paistettu kananmuna. Palanpainikkeeksi sopii olut, esimerkiksi lager tai pils. Myös mutkaton viini käy, valitse esimerkiksi pirteä ja hedelmäinen valkoviinikuiva roseeviini tai marjaisa ja raikas punaviini.

Crostino (monikossa crostini) on pieni paahdettu leipäviipale. Usein päällä on pestoa tai maukasta tahnaa, joka on tehty esimerkiksi tonnikalasta, oliiveista tai maksasta. Crostinit sopivat aperitiivin seuraan, joten valitse juomaksi kuiva kuohuviini, vaikka prosecco.

Focaccia on Italian Liguriasta lähtöisin oleva litteä leipä, jota kutsutaan Toscanassa schiacciataksi. Leivässä on usein mausteena oliiviöljyä, merisuolaa ja rosmariinia, ja se saatetaan myös päällystää. Jos focaccia tarjotaan sellaisenaan, lasiin sopii esimerkiksi lager tai pirteä ja hedelmäinen valkoviini Italiasta.

Lämpimät voileivät ovat kotien klassikko. Niitä tarjottiin ennen myös ravintolaruokana, tunnetuimpina oskarinleipä, oopperaleipä, kappelileipä ja metsästäjänleipä. Juomaksi sopivat etenkin lagerpils, tumma lager tai vahva lager.

Panino (monikossa panini) on italialaisittain leivän yleisnimi. Paninit ovat usein pitkittäin halkaistuja sämpylöitä, jotka täytetään erilaisilla täytteillä. Juomaksi sopii lagerpirteä ja hedelmäinen valkoviini tai kuiva roseeviini.

Pita on Lähi-idästä kotoisin oleva litteä leipä, joka usein leikataan auki ja täytetään. Juomaksi sopii useimmiten parhaiten  lager tai pils,

Sandwich on alunperin englantilainen kerrosvoileipä, joka sai nimensä Sandwichin jaarlilta. Täytteenä voi olla esimerkiksi tomaattia ja kananmunaa, kurkkua tai paahtopaistia. Tarjoa englantilaisten sandwichien kanssa teetä tai englantilaista olutta.

Tanskalaiset voileivät vaihtelevat täytteiltään paljon. Juomaksi sopii aina kuitenkin olut, esimerkiksi lager tai pils. Tyyliin sopii erityisesti tanskalainen olut. Jos haluat viiniä, se kannattaa valita täytteen pääraaka-aineen mukaan.

Tramezzino (monikossa tramezzini) on italialainen kerrosleipä. Täytteenä voi olla esimerkiksi katkarapuja. Valitse juomaksi vaikka lager tai pirteä ja hedelmäinen valkoviini esimerkiksi Italiasta.

LageritPilsneritPirteät ja hedelmäiset valkoviinitMarjaisat ja raikkaat punaviinit