Seurustelu

Kokoa onnistunut juustotarjotin

Juustotarjotin kohottaa illanistujaisten tunnelmaa. Nämä ohjeet varmistavat tarjoilun ja juomavalintojen onnistumisen.

Asiantuntijana jutussa on Laura Mauno helsinkiläisestä juustoliike Lentävästä lehmästä.

Ennen tarjoilua

Isoa palaa juustoa ei kannata ostaa jääkaappiin kuivumaan ja homehtumaan. Kauppiasta voi aina pyytää leikkaamaan pienempiä paloja. Etenkin tuorejuusto nautitaan nimensä mukaisesti tuoreena.

Juuston ei myöskään pitäisi olla pitkään kosketuksessa muovin kanssa. Kääräise juusto kotona ensin vaha- tai voipaperiin ja sujauta pakkaus hedelmäpussiin. Näin juusto säilyy paremmin ja pidempään.

Juustot on tuorejuustoja lukuun ottamatta hyvä nostaa huoneenlämpöön noin tuntia ennen tarjoamista. Ne kannattaa samalla poistaa pakkauksistaan. Kuivumisen estämiseksi juustojen päälle voi laittaa esimerkiksi kostean keittiöpyyhkeen.

Juustosta ei poisteta kuorta ennen tarjoilua. Esimerkiksi stilton kannattaa tarjota sellaisenaan.

Juuston leikkaaminen

Juustot leikataan pääsääntöisesti vasta tarjoilupöydässä ruokailijoiden toimesta. Silloin ne eivät kuivu.

Kiekon muotoisesta juustosta leikataan kiiloja samoin kuin piirakasta. Pötkön muotoisesta juustosta leikataan viipaleita leivän tapaan.

Tärkeintä on leikata juustoa kullekin ruokailijalle siten, että kaikki saavat samansisältöisen palan, siis palan, jossa on yhtä paljon reunaa, kuorta ja sisusta sekä sydäntä.

Tämä korostuu silloin, kun leikataan vaikkapa valkohomejuustoa tai sinihomejuustoa. Niiden herkullisin osa on juuston sydän, siis se kapea kärki, joka syntyy, kun pyöreää juustoa leikataan piirakan tavoin kolmion muodossa. On etikettimoka kahmaista omalle lautaselleen tämä juuston pehmein ydinosa.

Tarvittavat välineet

Osa on sitä mieltä, että suuren palan tai kokonaisen kovan juuston leikkaamiseen tarvitaan kunnon välineet, esimerkiksi iso juustoveitsi ja lankaleikkuri. Osa käyttää esimerkiksi fileerausveistä, jonka voi kuumentaa lämpimässä vedessä. Tämä auttaa vaikkapa tahmean ja tarttuvaisen chevren leikkaamisessa.

Mikään ei tietysti estä juustohifistelijää hankkimasta keittiöönsä lankaleikkuria homejuustolle tai pelkästään parmigiano reggianolle tarkoitettua parmesanveistä.

Kovien juustojen tarjoilussa auttaa terävä juustoveitsi, jossa on haarukkakärki. Sillä juustonpala on helppo nostaa tarjottimelta omalle lautaselle.

Tarjottimelle kannattaa myös kattaa useampi veitsi, jotta voimakkaat juustot ja homejuustot eivät siirrä makuaan miedompien juustojen pintaan.

Pehmeille tuore- ja sulatejuustoille sopii vaikkapa kaunis jälkiruokaveitsi. Pehmeää juustoa voi koota tarjottimelle kauniiksi keoksi myös jälkiruokalusikalla.

Juomasuositukset

Jos illanistujaistesi juustot ovat peräisin yhdeltä alueelta tai tietystä maasta, viini kannattaa valita samalta alueelta. Tämä sääntö toimii yleensä erinomaisesti.


Pääsääntöisesti useimpien juustojen kanssa suositellaan nautittavaksi kevyitä puna- ja valkoviinejä. Hedelmäinen mutta hapokas valkoviini, jonka alkoholipitoisuus on pieni, on täydellinen valinta mietojen juustojen kanssa. Voimakas ja makea valkoviini puolestaan vahvistaa vahvojen juustojen makua.

Jos taas haluat tarjota punaviiniä, valitse viini, jossa ei ole tanniineja tai jossa niitä on vähänlaisesti. Erityisesti täyteläiset, tanniiniset punaviinit voivat hukuttaa alleen pehmeiden juustojen herkän aromin.

Myös kuivia ranskalaisia siidereitä ja esimerkiksi belgialaisia erikoisoluita kannattaa kokeilla juustojen kumppanina.

Vähän aikaa kypsytetylle brielle sopii vivahteikas ja ryhdikäs tai runsas ja paahteinen valkoviini, kuten chardonnay Bourgognesta, Chilestä tai Yhdysvalloista. Hieman kypsemmille juustoille suositus on vivahteikas ja kehittynyt punaviini Bordeaux’sta tai marjaisa ja raikas pinot noir Bourgognesta tai Uudesta-Seelannista.  Myös omenasiideri, hedelmäinen ale-olut, kriek-kirsikkaolut tai raikas lager käyvät.

Roquefortin juomakumppani on sauternes, tokaji tai täyteläinen luostariolut.

Emmentalille sopii runsas ja paahteinen valkoviini Chilestä, Yhdysvalloista tai Ranskasta, hedelmäinen punaviini tai luostarityylinen ale-olut.

Parmesaanille sopivat paahteiset laatukuohuviinit ja samppanjat, runsas ja paahteinen tai vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini (esim. grüner veltliner ja riesling), vivahteikas ja kehittynyt tai roteva ja voimakas punaviini ja oluista täyteläiset alet.

Provolonen kanssa toimivat hyvin italialaiset hedelmäiset punaviinit, kuten chianti ja valpolicella. Oluista savuprovolonelle sopii esimerkiksi tumma lager tai hedelmäinen pale ale.

Tuorejuustoille sopivat parhaiten raikas kuiva valkoviini tai raikas lager-olut.

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Etiketti-lehdessä 3/2013.

Teksti: Eeva Puhakainen
Kuvat: Mikko Hannula
Juomasuositukset: Alko