Yhdistä ja onnistu

Hanhenmaksa, ankanmaksa

Hanhen ja ankan rasvamaksa eli foie gras on ylellinen alkupalaherkku, jota kuitenkin pidetään epäeettisenä lintujen pakkosyötön vuoksi. Sitä saa myös eettisenä versiona, jota tehdään myös Suomessa, mutta koostumus ei ole ihan alkuperäistä vastaava.

Rasvainen mutta maultaan hienostunut foie gras tarjotaan yleensä paahdetun leivän ja jonkin makean elementin, esimerkiksi hillokkeen kanssa.

Perinteisesti foie gras'n seuraan kuuluu makea jälkiruokaviini, joista Bordeauxlaiset ja etenkin sauternes ovat klassisin valinta. Hyviä vaihtoehtoja tulee myös esimerkiksi Alsacesta, Itävallasta sekä Unkarin Tokajista.

Jos et halua aterian alkuun makeaa viiniä, voit valita myös esimerkiksi Alsacen alueen gewürztraminer- tai pinot gris -viinin. Niiden aromimaailma sopii yhteen foie gras'n pehmeän täyteläisyyden kanssa.

Myös samppanja toimii hyvin, varsinkin blanc de blancs. Se on ruokalajin kuplivan hapokas mutta hienostunut vastapari.