Yhdistä ja onnistu

Ruoan ja juoman yhdistäminen

Ruoan ja juoman yhdistämisessä kannattaa luottaa omaan makuun. Joskus vinkeistä on kuitenkin apua, joten koostimme tähän Yhdistä ja onnistu -kokonaisuuteen ideoita eri ruoille sopivista viineistä ja oluista.

Jos pidät jostain juomasta, se luultavasti maistuu hyvältä myös valitsemasi ruoan kanssa. Joskus on kuitenkin mukava kokeilla myös uusia elämyksiä. Lisäksi, kun valitset juomaa tarjottavaksi muille, yhdistelmän kannattaa maistua hyvältä kaikkien suussa.

Ruokajuomaa valittaessa kannattaa huomioida muutama nyrkkisääntö:

  • Ruoan ja juoman täyteläisyysasteen kannattaa olla samanlainen. Kevyelle ruoalle valitaan kevyt juoma, vahvanmakuiselle täyteläinen.
  • Ruoka ja juoma voivat tasapainottaa toisiaan. Esimerkiksi rasvaisen ruoan pariksi voi ottaa raikkaan hapokkaan juoman.
  • Ruoassa ja juomassa voi olla samanlaisia elementtejä. Esimerkiksi paahtunut ruoka tarjotaan paahteiselta maistuvan juoman kanssa.
  • Vastakohdat voivat täydentää toisiaan. Esimerkiksi suolaisen juuston pariksi valitaan makea viini, tai erittäin mausteisen ruoan kanssa tarjotaan kevyttä ja raikasta juomaa.
  • Klassikoihin voi luottaa aina. Monelle ruoalle on olemassa oma klassikkoparinsa, joka toimii vuodesta ja muodista toiseen. Yhdistä esimerkiksi vuohenjuusto ja sauvignon blanc -valkoviini.
  • Saman maan tai alueen ruoat ja juomat sopivat yleensä hyvin yhteen.

Näitä periaatteita on noudatettu myös tämän kokonaisuuden vinkeissä. Juomaehdotukset on annettu ennen kaikkea Alkon käyttämien viini- ja oluttyyppien kautta. Mukana on myös täsmentäviä ideoita, esimerkiksi rypälelajikkeita, maita, alueita ja oluiden alatyyppejä.

Kaikki kokonaisuuden ehdotukset ovat vain esimerkkejä mahdollista yhdistelmistä. Ruoan ja juoman maailma on niin rikas, että sopivia makupareja on loputtomasti.

Muista myös alkoholiton vaihtoehto. Jokaiselle aterialle kannattaa varata ainakin vettä, kuplilla tai ilman. Alkosta saat myös kattavan valikoiman alkoholittomia viinejä ja oluita, joita alkoholia välttävät vieraasi varmasti arvostavat.