Palvelut

Kysy – me vastaamme

Meiltä kysytään vuosittain paljon kysymyksiä alkoholialaan liittyvistä asioista.

Keräämme Usein kysyttyä -osioon sellaisia ajankohtaisia kysymyksiä vastauksineen, joiden oletamme kiinnostavan lukijoitamme.

Jos haluat tietää jotain Alkosta, myymistämme tuotteista tai alkoholiasioista yleensä, lähetä kysymys asiakaspalveluun.

Miten tilataan tuotteita, joita ei ole Alkon valikoimissa?

Asiakkaat voivat tilata kauttamme erikoistilauksena myös sellaisia alkoholijuomia, joita ei ole Alkon tuotevalikoimissa. Kun lähetät meille tuotekyselyn, selvitämme onko toivomaasi tuotetta saatavilla ja mitä se maksaa.

Tuotteen saatavuus ja toimitusmahdollisuudet vaikuttavat sen toimitusaikaan, ja tilauksen käsittely kokonaisuudessaan vie aikaa vähintään kuukauden.

Juomat toimitetaan laatikoittain (yleensä 6 tai 12 pulloa/laatikko) haluttuun Alkon myymälään, josta tilaaja noutaa ne. Joillakin tuotteilla tavarantoimittajan minimitoimitusmäärä saattaa olla suurempi kuin yksi laatikko.

Erikoistilaustuotteet hinnoitellaan samalla tavoin kuin vakiovalikoiman tuotteet. Vähittäismyyntihinnan lisäksi tilaajalta peritään tuotekyselyn ja tilauksen käsittelykuluina erikoistilausmaksu 40 euroa/tuote. Yli 2000 euron tilaukset laskutetaan asiakkaalta etukäteen.

Erikoistilaus

Toimittaako Alko juomia ulkomaille?

Alko käy kauppaa ainoastaan Suomessa. Tuomme kyllä tuotteita ulkomailta, mutta emme myy tai toimita niitä ulkomaille.

Jos mielessäsi on jokin Suomessa valmistettu juoma, sinun kannattaa ottaa yhteyttä sen valmistajaan tai edustajaan Suomessa ja tiedustella saatavuutta kohdemaassa suoraan heiltä.

Jos haluat tiedustella jonkin tietyn tuotteen valmistajan tai maahantuojan yhteystietoja, voit ottaa yhteyttä Alkon asiakasneuvontaan.

Jäätyvätkö alkoholijuomat?

Kyllä, kaikki alkoholijuomat jäätyvät riittävän alhaisessa lämpötilassa.

Jäätynyttä alkoholijuomaa voi nauttia sulamisen jälkeen. Kannattaa kuitenkin ensin odottaa, että juoma on sulanut kunnolla, lähellä jäätymispistettä olevan juoman nauttiminen voi olla vaarallista.

Jäätyminen ei aiheuta alkoholeihin mitään suuria muutoksia, mutta osa juoman aromiaineista saattaa sakkautua, jolloin juoman maku latistuu. Etenkin viinin happorakenne voi muuttua.

Hiilidioksidipitoisista juomista katoaa usein happo hiilidioksidina. Muutosprosessi jäätymisen jälkeen voi jatkua pitkään, joten jäätyneet juomat kannattaa nauttia suhteellisen nopesti jäätymisen jälkeen, etenkin jos on kyse viineistä.

Väkeviin alkoholijuomiin jäätyminen ei yleensä aiheuta muutoksia.

Juomien jäätyminen

Kuljettaako Alko lahjatuotteen perille?

Yksityishenkilölle alkoholia ei voi kuljettaa kotiosoitteeseen. Lue kuitenkin lisää lahjalähetyksestä ja Alkon lahjakortista.

Yritykset voivat Alkon yrityspalvelumyymälöiden kautta saada ostamilleen juomille kuljetuksen yritysosoitteisiin.

Kuljetuspalvelun voi tilata lähimmästä yrityspalvelumyymälästä samalla kun tilaa itse tuotteet.

Lisätietoa yritysten palvelusta kohdassa Yrityksille.

Mitkä maksuvälineet käyvät Alkossa?

Alkossa kelpaavat seuraavat maksutavat

 • Käteinen ja pankkikortti
 • Koti- ja ulkomaiset Visa-, EuroCard- ja MasterCard-luottokortit
 • American Express, Diners Club ja Käyttöluotto
 • Stockmannin yritystilikortti
 • Visa Electron ja Maestro
 • Alkon yritysasiakaskortti
 • V PAY Debit -maksukortti

Jos omistat sirukortin, sillä maksaminen edellyttää henkilökohtaisen tunnusluvun (PIN) käyttöä. Lisätietoa sirukortista saat omasta pankistasi.

Tilauspalvelupisteissä ostokset maksetaan pääsääntöisesti käteisellä. Poikkeustapauksessa voit maksaa myös muilla palveluntarjoajan käyttämillä maksutavoilla.

Yritysasiakkaamme saavat luottoasiakkaana käyttöönsä Alkon yritysasiakaskortin, joka helpottaa asiointia Alkossa.

Lue lisää Alkon luottoasiakkuudeta ja yritysasiakaskortista.

Mitä tyhjiä pulloja voi palauttaa Alkoon?

Voit palauttaa Alkon omaan tai yhteispalautuspisteisiin

 • kaikki Alkosta ostetut koti- ja ulkomaiset pullot
 • kotimaisten panimoiden alkoholi- ja virvoitusjuomapullot
 • päivittäistavarakaupasta ostetut alkoholijuomapullot
 • (alle 4,7 %), jotka kuuluvat kierrätysjärjestelmään
 • metalliset tölkit

Mitä tyhjille pulloille tapahtuu?

Uudelleen täytettävät pullot lähetetään panimoille ja alkoholijuomateollisuudelle uudelleentäyttöä varten. Kertapullot lähetetään lasinpuhdistuksen kautta pakkauslasi- ja lasivillateollisuuden raaka-aineeksi.

Pulloista ja tölkeistä maksettava pantti

Myymälöiden tyhjäpulloautomaatit on ohjelmoitu siten, että ne tunnistavat, onko palauttamasi pullo tai tölkki pantillinen vai ei. Tyhjistä pulloista ja tölkeistä maksetaan pantti automaatista saadun kuitin perusteella.

Katso pullopanttien hinnat.

Kuka saa ostaa Alkosta?

20 vuotta täyttänyt voi ostaa kaikkia alkoholijuomia.

18–19-vuotias voi ostaa enintään 22 %:n alkoholijuomia.

Iän todistamiseen kelpaavat

 • ajokortti
 • passi
 • kuvallinen henkilökortti.

Kuvallisella KELA- tai opiskelijakortilla tai sotilaspassilla ei voi todistaa ikää Alkossa.

Alkoholijuomia ei myydä henkilölle, joka käyttäytyy häiritsevästi tai on selvästi päihtynyt jos on aihetta olettaa juoman väärinkäyttöä tai sen luvatonta luovuttamista tai välittämistä.

Jos ostat juomia toisen puolesta, myös hänen tulee täyttää edellä mainitut kriteerit.

Huomaa myös: jos olet alle 25-vuotias, näytä henkilötodistuksesi myyjälle, kun ostat tai olet mukana seurueessa, joka ostaa alkoholijuomia. Alkossa yhdessä asioivien nuorien tulee kaikkien olla iältään ostokelpoisia.

Alkoholijuomien ostajana voit joutua selittämään, ovatko juomat menossa vain omaan käyttöösi. Jos Alkon myyjälle syntyy epäilys siitä, että juoma välitetäänkin alaikäiselle, hän ei saa lain mukaan myydä.

Alle 18-vuotias nuori voi ostaa Alkosta vain viinitarvikkeita ja lehtiä. Alkon hinnastot on tarkoitettu vain 18 vuotta täyttäneille asiakkaillemme. Myös Alkon lahjakortin ostajan täytyy olla täyttänyt 18 vuotta.

Korvaako Alko virheellisen tuotteen?

Jos Alkosta ostamasi tuote osoittautuu virheelliseksi, palauta tuote lähimpään Alkon myymälään.

Virheen toteamista varten tuotetta pitää olla reilusti jäljellä. Pelkkä korkki tai tyhjä pullo ei riitä todisteeksi virheestä. Jos vika on itse pakkauksessa, ota mukaan kaikki sen osat. Virheellinen tuote tulee palauttaa alkuperäisessä pakkauksessaan.

Varaudu myös selvittämään luotettavasti, että tuote on ostettu Alkosta ja sitä on säilytetty asianmukaisesti.

Virheen toteamisen jälkeen saat tilalle uuden tuotteen tai rahat takaisin. Virheen toteamisessa myyjiä auttavat tarvittaessa Alkon laadunvalvonnan asiantuntijat.

Jos virheellinen tuote aiheuttaa vahinkoa, pyydämme tekemään siitä kirjallisen selvityksen.

Korvausasioista saat lisätietoa myymälän henkilökunnalta tai voit olla yhteydessä asiakasneuvontaan.

Mitkä viinit sopivat vegaaneille?

Vegaanit välttävät kaikkia eläinperäisiä aineita nauttimassaan ravinnossa.  Viinin kirkastamisessa voidaan kuitenkin käyttää joitain eläinperäisiä aineita.

Yleisin kirkastusmenetelmä viineissä on suodatus, jolloin mitään erityistä ainetta ei käytetä lainkaan. Arvokkaampien viinien kirkastamiseen käytetään kuitenkin saostusaineita.

Kirkastamisessa käytettävä aine saostaa viinin kiinteitä ainesosia. Kiinteä aines, sakka, valuu pohjaan ja viini juoksutetaan sakan päältä toiseen astiaan.Viinin juoksuttamista tapahtuu koko käymisprosessin ajan. Kirkastamisessa käytetyistä aineista ei pitäisi jäädä jäämiä valmiiseen viiniin.

Kirkastamiseen käytetty aine voi vaihdella viinissä eräkohtaisesti, eikä alkoholijuomien valmistajia ole velvoitettu täydellisiin tuoteselosteisiin.

Israelilaiset košer-viinit eivät periaatteessa sisällä mitään eläinperäisiä aineita. On kuitenkin hyvä tietää, ettei kananmunanvalkuaisen käyttö viinin kirkastamisessa ole košer-viineissäkään täysin kielletty.

On myös viinejä, joita ei kirkasteta lainkaan.

Paljonko alkoholijuomissa on energiaa?

Alkoholijuomien energiasisältö muodostuu juoman sekä alkoholi- että sokeripitoisuudesta. Oluen energiasisältö muodostuu alkoholista ja muusta hiilihydraattisisällöstä.

Yksi gramma alkoholia tuottaa palaessaan 7 kcal (= 30 kJ). Hiilihydraateista saadaan 4 kcal (=17 kJ). Mitä enemmän alkoholia ja sokeria juomassa on, sitä enemmän kaloreita siitä saadaan.

Tuotteen sokeripitoisuus on Alkon viestimissä merkitty tuotteen tietoihin g/l -merkinnällä, jos tuotteessa on sokeria.

Energiamäärä on merkitty verkkosivujen kaikkiin tuotteisiin.

Miksi pienikin määrä viiniä saattaa joskus aiheuttaa päänsärkyä?

Jotkut ihmiset saavat päänsärkyä pienistäkin määrästä viiniä. Oireita voivat aiheuttaa sekä puna- että valkoviinit, riippuen siitä mille aineille viinissä ihminen reagoi.

Monille ihmisille päänsärkyä tai migreeniä aiheuttavat viinin tanniinit. Tanniinien lisäksi myös viinien sisältämät rikkiyhdisteet saattavat aiheuttaa oireita.

Tanniineja, eli parkkiaineita, on kaikissa viineissä ja ne ovat peräisin rypäleiden kuorista, siemenistä ja kannoista. Parkkiaineita liukenee viiniin pienissä määrin myös varastoinnin ja kypsytyksen aikana puuastioiden seinistä.

Parkkiaineiden määrä viinissä on osittain riippuvainen rypälelajikkeista ja ennen kaikkea viinin valmistustavasta. Mitä kauemmin rypälemäskin annetaan seistä ennen puristusta, sitä enemmän parkkiaineita liukenee mehuun tai käymässä olevaan viiniin.

Tanniinien määrä on alhaisempi valkoviineissä kuin punaviineissä (noin 10% punaviinien pitoisuuksista). Kotimaiset viinit eivät sisällä parkkihappoa.

Rikkidioksidi suojaa viiniä hapettumiselta, ja tämä onkin sen tärkein tehtävä viinin valmistuksessa. Rikkidioksidia lisätään viiniin useasti koko sen valmistuksen aikana.

Kaikki viinit sisältävät rikkidioksidia, sillä sille ei vielä tänä päivänä ole keksitty korvaajaa viinin valmistuksessa. Pitoisuudet ovat korkeampia valkoviineissä kuin punaviineissä ja makeissa viineissä korkeampia kuin kuivissa viineissä.

Viinin rikkidioksidipitoisuudet vaihtelevat aina valmistuserästä toiseen, mutta valmistajat pyrkivät kuitenkin pitämään pitoisuudet tietyissä rajoissa. Kokonaisrikkidioksidipitoisuuksille on olemassa EU:ssa maksimiraja-arvot, joita ei saa ylittää.

Useimmiten on vaikea erottaa, mikä viinin sisältämistä ainesosista – tanniinit, rikkiyhdisteet tai jokin muu – on päänsärkyoireiden aiheuttaja. Yliherkälle sopivat viinit selviävät usein ainoastaan varovaisella kokeilulla. Tanniineja ja rikkiä on jossain määrin kaikissa viineissä, joten sopivan viinin valinta voi olla tästäkin syystä vaikeaa.

Luomuviinien tuotannossa sekä valmistuksessa käytetään mahdollisimman vähän ei-luonnonmukaisia apu- ja säilöntäaineita. Näitäkään viinejä ei voi valmistaa täysin ilman rikkiä, mutta rikkidioksidin määrä on kuitenkin selvästi pienempi kuin useissa muissa viineissä.

Vähätanniisia viinejä ovat usein pitkään kypsytetyt viinit, kuten esimerkiksi espanjalaiset gran reserva -viinit.