Nytt

Sparris – den första läckra vårprimören

Gröna späda sparrisknoppar ger ett löfte om sommar. Snart är det dags att njuta av årets skörd. Vi kan kalasa på sparrisprimörer redan i april, men får vänta ett tag till innan den inhemska sparrisen hunnit mogna.

Färsk sparris har en fin smak och du kan i all enkelhet äta den med smält smör eller en vinägrettsås till. Men om du är en sann gourmet tar du dig det extra besväret att laga en fyllig hollandäs till sparrisen. Andra goda tillbehör är parmaskinka och ostar av olika slag.

Den ätliga delen av sparrisen är i själva verket växtens knopp, vars färg varierar från vitt till grönt och t.o.m. violett beroende på hur den vuxit. Vit sparris utvecklas under jorden, grön sparris ovan jord och den violetta färgen beror på att sparrisens spets trängt upp ur jorden, ut i ljuset.

Vit sparris är populär speciellt i Frankrike, Belgien och Tyskland. Den har en mjukt fyllig smak. I England, USA och Italien äter man gärna grön sparris, vars smak påminner om ärter. Vilken sparris som är bäst? Det är förstås en smaksak.

Vad dricker man till sparris?

Välj ett torrt friskt vitt vin med hög syra som sällskap till sparris. Sauvignon blanc från Nya Zeeland, riesling från Frankrike, eller australian torr muskat är alla bra alternativ.