Nytt

Sällskap till svamp

Varje höst växer det upp svampar ur jorden som bara väntar på att bli plockade. Det finns ingen risk för att skogens gula guld ska ta slut, eftersom bara en knapp procent av våra ätliga svampar hamnar i stekpannan.

Passande partners

Vitt vin är det vanligaste valet till svamprätter av olika slag – stuvningar, pajer och piroger.

Den gyllengula kantarellen är vår mest uppskattade matsvamp är mild och fint aromatisk. Det gör att man måste ställa samma krav på ett matchande vin. Vinet bör vara balanserat fruktigt och ha en mjuk syra. Kantarell låter sig ackompanjeras av till exempel lätta och fruktiga italienska vitviner eller chardonnayer från Bourgogne, Australien eller Chile.

Trattkantarell har en mer utpräglad och kryddigare smak än vanlig gul kantarell. Såväl den som våra soppar – stensopp eller karljohan, smörsopp och björksopp – kommer bäst överens med exempelvis fylliga chardonnayviner, speciellt om rätten är "berikad" med smör, grädde, ost eller bacon.

Även rött går an

Lätta eller medelfylliga rödviner från franska Beaujolais eller italienska Valpolicella är klassiska följeslagare till svamp. Vänner av viner från nya världen hittar lämpliga ledsagare bland förslagsvis lätta eller medelfylliga chilenska och australiensiska pinot noirer.

Å andra sidan serverar man ofta svamp som tillbehör. I så fall är det huvudingrediensen i måltiden som bestämmer vinvalet. Ett fylligt rött vin till en huvudrätt som består av kött med svampsås eller svampstuvning är det perfekta giftermålet.

Öl inte att förglömma

Ett inhemskt lageröl låter sig väl kombineras med svampmat. Öltypen har en söt maltighet, men bara liten humlebeska och går därför bra ihop med den diskreta smaken i svamp. En mörk lager gör sig däremot bättre till mustigare svamprätter. Om sommaren regnar bort kan alla vinentusiaster trösta sig med att de inte behöver återvända från svampskogen med tomma korgar, utan kan njuta av skogens läckerheter med alla sinnen!

DRYCKER TILL SVAMPRÄTTER >