Bryggeriet

Hantverksöl med unik smak

Hantverksölen är specialiteter som aldrig tidigare har funnits på Alkos hyllor eller sålts i större omfattning. Tretton av de sammanlagt femton ölen är inhemska. De gränsprövande hantverksölen återspeglar bryggeriernas kreativitet och nytänkande. 

”Kampanjen bygger på hantverksanda och unika koncept. Årets kampanj omfattar dels klassiska ölsorter av mycket hög kvalitet, dels unika specialiteter”, säger produktchef Mika Kauppinen från Alko.

Fyra av Alkos öltypsklasser (stark lager, ale, porter & stout och specialiteter) erbjuder nu intressanta och unika alternativ för ölälskare. 

Maltsötma och humlebeska

Thor Bock från Sveaborgs Bryggeri är ett fylligt kastanjebrunt, karamelligt och maltigt bocköl med svaga chokladtoner. Ölet bryggs genom traditionell och arbetsdryg trippeldekoktion (mäskningsprocess), vilket ger drycken dess karakteristiska smak och färg. Thor Bock lämpar sig utmärkt som sällskapsöl.

Doppelbocken Senaattori från Bryggeri Helsinki, som är ännu starkare än traditionellt bocköl, bryggs i centrala Helsingfors. Det fylliga kaffebruna, mjukt maltiga och lätt rostade bockölet har mognat i 4–5 månader. Senaattori passar utmärkt till stark emmentaler.

Stor humlebeska är inne. Det skotska ölet Innis Gunn Toasted Oak IPA är en medelfyllig, gyllengul India Pale Ale med stor humlebeska. Öltypen India Pale Ale (IPA) har sina rötter i den brittiska kolonialtiden. Tillsatsen av extra humle i slutet av jäsningsprocessen ger ölet toner av grapefrukt och örter. Ölet passar utmärkt till cheddar.

Amerikan Eno från Rekolan panimo är en India Pale Ale med stor humlebeska. Humlebeskan balanseras upp av ölets fylliga maltighet och dess toner av citrus och barr. En ny och spännande ölupplevelse! Ölet passar utmärkt till blåmögelost.

Marsalkka Double IPA från bryggeriet Saimaan Juomatehdas är både unikt och annorlunda. Det aromrika och fylligt blommiga bärnstensgula ölet med stor humlebeska bjuder på toner av aprikos och rosépeppar. Ölet passar utmärkt till stark gruyère.

Det brunsvarta ölet Hiisi Pläkki, som bryggs av småbryggeriet Hiisi i Jyväskylä, prövar de traditionella ölgränserna. Det fylliga ölet av IPA-typ bjuder på stor humlebeska, bärtoner, ädelhumlearom och torrostade toner. Bryggeriets målsättning har varit att visa att ett mörkt öl kan ha stor humlebeska utan att förlora sitt spektrum av rostade toner. Hiisi Pläkki lämpar sig utmärkt som sällskapsöl.

Mörkrets furstar

Våren bjuder också på spännande mörka sällskapsöl med rostade toner.

Den mörkbruna, fylliga stouten Double Oat Malt Stout från bryggeriet Stadin Panimo är kryddad med mältad havre. Stoutens stora humlebeska och toner av rostade chokladkex passar utmärkt till bland annat pepparost.

Den mörkbruna stouten Prykmestar Kahvi Stout med mjuk och fyllig kropp är kryddad med kaffebönor. Stouten, som doftar lakrits, frukt och kaffe, bryggs med brittisk bitterhumle av typen Fuggles.

Den mörkbruna och fylliga stouten Teerenpeli Mokkamatti, som också är kryddad med kaffebönor, bjuder på tydliga toner av kaffe, mörk choklad och råg. Bryggeripersonalen gavs fria händer att skapa en egen stout.

Småbryggeriet Beer Hunter’s i Björneborg har lekt med smaker och kryddor. Mufloni Keripukki är en fyllig och balanserad mörkbrun stout med stor humlebeska och toner av kokos och vit choklad.

Den mycket fylliga, svartbruna brittiska stouten Ridgeway Imperial Russian Stout bjuder på toner av espresso, nötter och plommon. Enligt bryggmästaren bör stouten avnjutas nästan rumstempererad ur ett rödvinsglas. Stouten passar utmärkt till stilton.

Unika element

Vårens hantverksöl, som är en syntes av historia och kreativitet, lämpar sig utmärkt som sällskapsöl.

Malmgårds fylliga, gyllengula klosteröl Malmgård Emmer Tripel med läkeörter och toner av tropiska frukter bryggs på gårdens egna råvaror. Vid bryggningen används den uråldriga vetesorten emmer, som gör ölet mjukt och aromrikt.  

Historiens vingslag vilar också över ölet Laitilan Kievari Agricola, som är uppkallat efter det finska skriftspråkets fader. Det kastanjebruna ofiltrerade och skummande helmaltsölet är en fyllig och balanserad strong ale med toner av torkad frukt och gräddkola.

Det tjinuskibruna ölet Lammin Sahti Pyy, som bryggs av Finlands äldsta småbryggeri, är en stark och fruktig strong ale med doft av banan och choklad.

Allt fler småbryggerier visar intresse för traditionsölet sahti. Det mahognybruna fylliga, söta och fruktiga ölet Presidenttisahti från bryggeriet Pyynikin Käsityöläispanimo har stor humlebeska och toner av enbär och tjära. Ölets höga humlehalt förlänger hållbarhetstiden.

Text Mikko Salmi
Foto Kreetta Järvenpää