Bryggeriet

Påsköl till lammet

Visste du att påskölstraditionen är en skandinavisk företeelse? Fastän påskölet inte är någon egentlig öltyp och säsongen är kort är påsken och den spirande våren som gjorda för att låta gommen smekas av spännande smaker.   

Med påsken kommer våren och ljuset och naturen börjar vakna ur sin vinterslummer. När det begav sig fanns en stor del av bryggerierna i anslutning till lantgårdar, vilket medförde att ölbryggningen anpassades till årstiderna och gårdarnas egentliga verksamhet. Det bärnstensgula tyska märzenölet med mild maltighet bryggdes i mars innan dagarna blev för varma och arbetet på åkrarna vidtog, det lagrade franska marsölet bryggdes under den lugna midvintern och avnjöts när solens strålar började värma i mars...  

Temperaturen var länge en stor riskfaktor vid all ölbryggning. I takt med att kylanläggningarna blev vanligare i slutet av 1800-talet kunde bryggerierna förlänga säsongen utan att äventyra ölets kvalitet. Fram till dess lagrades den åtråvärda brygden i bryggeriernas svala källare – det tyska ordet Lagerung, som har givit upphov till benämningen lageröl, betyder lagring.

Inför och under påsken har ölbryggarna kunnat leka och experimentera med råvaror och smaker. Nya kryddor, nya humlesorter, nya jästsorter och extra malt har givit påsköl med spännande och annorlunda toner.

I Finland har både större och mindre bryggerier redan en längre tid erbjudit relativt mörkt och starkt påsköl med smak av bland annat memma. Ölet behöver naturligtvis inte vara mörkt eller starkt: Vissa mellaneuropeiska bryggerier tillverkar fruktiga gyllenbruna öl med mild smak under vårvintern.   

Munkarnas ölbryggning, som ju har sekellånga traditioner, förknippas ofta med nyans- och aromrikt klosteröl och vårligt bocköl med rund maltighet. Påsken avslutar som bekant fastan. Eftersom öl också kallas flytande bröd har det fungerat som munkarnas dryck under fastetiden. I klostren firades övergången från vår till sommar med bland annat gyllenbrunt maibocköl.

Vilken maträtt till ölet?

Öl rimmar utmärkt med lamm i olika former. Lammköttets kraftiga och nyansrika smak accentueras av fruktighet och av chokladlika toner hos öl med rund maltighet. Vitlöken och myntan balanseras upp av de fruktiga, örtiga och kryddiga aromerna hos bland annat överjäst öl.                                              

Till kryddiga rätter så som lammbullar kan man med fördel servera ett mörkt öl med tydlig sötma och till rökt lammkött är det naturliga valet en rököl (rauchbier) med toner av rökt malt.   

Till spenatrullar, saffransrisotto och andra vegetariska rätter kan man välja ett ljust veteöl eller en fräsch ale med friska och fruktiga aromer. 

Vad vore väl påsken utan memma och pasha? Till memman kan man servera en lätt rostad fyllig porter med toner av mörk choklad och karamellmalt. Pashans unika smak rimmar utmärkt med en ljus, fruktig och sötaktig ale. Kvargbaserade desserter och fruktsallader kan med fördel sköljas ner med en saison eller något annat syrligt öl.