Visste du detta?

Vinterns öl bjuder på många smaker

Under vintern saluför Alko många spännande öl av säsongskaraktär. Vintersäsongen inleds i början av november och avslutas i februari. Säsongens öl bjuder på intressanta smaker till olika rätter och för olika tillfällen.

Årets vintersortiment omfattar 23 öl och en julcider.  

”Alko erbjuder kunderna ett balanserat urval av gamla klassiker, specialprodukter och intressanta nyheter”, säger produktgruppchef Mika Kauppinen.

På norra halvklotet dricker man med förtjusning smakrika och värmande vinteröl med stor färg och maltighet. Bryggeriernas urval växer och förändras i takt med att ölkulturen utvecklas. Hur ser vintersortimentet ut i år?

”Under de senaste åren har humlebeskan vunnit terräng och hittat till de finländska julborden. Vid sidan om ölen med stor humlebeska har vi också breddat urvalet av stark lager, som kunderna gärna dricker under julen och vintern”, säger Mika Kauppinen.

I säsongens sortiment ingår även fruktigt veteöl, maltigt bocköl, aromrik ale, fyllig porter, rauchbier, fruktöl, kryddöl och trappistöl. I sortimentet finns också en frisk julcider.     

Viktig ölsäsong

Vintern är en viktig ölsäsong som bjuder på många intressanta och spännande smakupplevelser för alla ölvänner. I år är antalet så kallade huvudtyper sju och antalet undertyper hela 17. Njut av vinterns smaker!

”God mat och gott öl är en utmärkt kombination, men det gäller att kombinera rätt”, säger Alkos nya produktchef Tomas Salmi

Lager passar till nästan alla rätter, veteöl lämpar sig utmärkt till fisk, ale och stark lager gör huvudrätter rättvisa och till många desserter kan man med fördel dricka stout, porter och olika specialöl. De starkaste vinterölen lämpar sig bäst som sällskapsdryck i goda vänners lag.

”Smaken och doften i starkt och aromrikt öl framträder bäst om ölet inte är alltför svalt och därför lönar det sig i allmänhet att ställa fram flaskorna ungefär en halv timme före serveringen. Men det handlar ju naturligtvis om smak och tycke”, avrundar Tomas Salmi.

Du hittar säsongens öl och cider här

Text Mikko Salmi
Foto Thinkstock