Kolumn

Kvinnan lagar mat, mannen är kock

Veckoslut! Kvinnan och mannen beslutar bjuda sina vänner på besök och göra god mat. Kvinnan startar förberedelserna redan tidigt på morgonen. Det är roligast att göra mat när man inte har bråttom. Hon börjar med efterrätten. Chokladfondant är hennes bravur, som alltid väcker matgästernas förtjusning. De går snabbt att laga och receptet kan hon utantill.

När fondanterna drar sig på plåten är det dags för tillbehören. Salsaverde, baba ghanoush, chilisås med gräddfil – kvinnan vill göra allting själv för annars saknas det alltid något i smaken. Såserna ställer hon i kylskåpet och samtidigt tar hon ut grillköttet i rumstemperatur.

Brödet glömde de att köpa i butiken. Som tur har kvinnan alla ingredienser till en focaccia. Hon knådar snabbt ihop degen och ställer den på ett varmt ställe för att jäsa. Medan degen sväller skär kvinnan upp paprikan, majskolvarna och zucchinin. Grönsakernas marinad blandar hon snabbt ihop av olivolja, balsamvinäger, vitlök och kryddor. När focaccian är i ugnen gör kvinnan ännu snabbt tabbouleh-sallad av bulgur. Hon är nöjd, allt är klart just när mannen övertar estraden. Nu kan den egentliga tillverkningen av festmiddagen börja.

Mannen kontrollerar köttet: ”Har det tagits ut i rumstemperatur tillräckligt tidigt?” Efter det sätter han på sig grillförklädet och slipar knivarna. Kolgrillen tänder han enligt strikta ritualer. Tändvätska får man inte använda, för den förstör smaken på maten. Medan grillen värms upp, skär mannen köttet i passliga bitar och lägger grönsakerna i halstret. Precis när mannen lägger de första paprikaskivorna på grillen, kommer gästerna. De samlas förtjusta kring den doftande grillen och mannen börjar sin grillshow. Kvinnan hämtar drycker till gästerna och försvinner sedan in i köket för att städa och duka bordet.

Festmiddagen är härlig och gästerna berömmer utförligt mannens grillförmåga. Man för livliga debatter om grillandets hemligheter. Gasolgrillernas vänner börjar till och med överväga att byta till en kolgrill, så gott smakar mannens grillade kött. För att inte tala om marinaden. Vid sidan om försvinner även tillbehören, tabbouleh-salladen och focaccian.

Först när den lämpligt lösa chokladfondanten kommer fram på bordet, vaknar gästerna från grillextasen och även kvinnan får den uppmärksamhet hon så väl har förtjänat. De hyllande utropen avfärdar hon dock generat med en liten axelryckning: ”Äsch, det var bara några chokladrester jag kastade in i ugnen…”

För det är ju ofta fortfarande så i vårt jämställda samhälle att kvinnan lagar mat och mannen är kock. Hur jämnt vi än delar hemarbetet, är det kvinnans mat som utgör vardagsgrunden medan mannen bidrar med de konstnärliga, fina detaljerna som får all uppmärksamhet.

Och vem är ansvarig för det? Jo, kvinnan själv som nedlåter sig att förringa tillbehörens, marinadernas och efterrätternas roll i den lyckade middagens helhet. För hur skulle de grillade grönsakerna smaka utan marinad? Och hur skulle köttet smaka, om man hade slängt det på grillen direkt från kylskåpet?

Samma bagatellisering begår kvinnan när det gäller vardagsmaten. Makaronilåda eller soppan på ”det som finns i skåpet” + krossad tomat tycker kvinnan inte ens att man kan nämna när man talar om mat. Ändå är det just vardagsmaten som allra mest påverkar vår hälsa och barnens matvanor.

Därför tycker jag att vi kan sluta upp med den onödiga ödmjukheten, inte sant? Låt oss ge tillbehören och vardagssopporna det värde de förtjänar och låt oss vara stolta över dem. Och om det krävs, kan vi även göra ett stort nummer av dem.

Bon appétit!

Baba Lybeck
journalist och programledare
Publicerad i Etiketten 4/2014