Kolumn

Mitt livs alla bär

I min barndom serverades efterrätten alltid ute i trädgården direkt från bärbuskarna. När vi hade ätit färdigt, rusade vi ner till buskarna och jag som var minst blev alltid sist – men det gjorde ingenting för buskarna dignade av bär och vi fick äta så mycket vi bara orkade. De svarta vinbären var de bästa. Vi kastade oss alltid först över den busken. Jag minns ännu hur man var tvungen att akta sig för nässlorna som växte under busken.

På landet fanns det ett enormt smultronställe precis vid skogskanten. Vi trädde smultron stora som tumspetsen på långa grässtrån. Långsamt och njutningsfullt åt vi dem sedan, medan vi funderade över vad sommarmolnen som seglade på den blå himlen kunde föreställa. Smultronställets doft kommer jag aldrig att glömma.

Mjölken till blåbärsmjölken kom från grannens kor och den var nästan lika tjock som grädde. Det hörde också till att man skulle mosa en del av bären så att mjölken blev lila. Sockret knastrade mellan tänderna.

Barndomsminnena har lämnat eviga spår i mig. Bär hör fortfarande till mina största delikatesser. På sommaren fyller jag frysen med alla sorters bär, som vi dagligen njuter av under den långa och dystra vintern.

Just nu är det de sista stunderna att fylla frysen med naturens egen ”superfood”. Jag mosar alltid jordgubbarna innan jag lägger dem i frysen. Moset äter jag med yoghurt, gröt, smoothie eller på pannkaka. Av de svarta vinbären kokar jag däremot saft.

Sedan är det blåbärens tur. De isiga blåbären är som karameller och en varm blåbärspirog är som en sommarfläkt mitt i vintern, i synnerhet om den serveras med vaniljsås. Av lingonen gör jag gärna vispgröt. Talkkunamjöl, fil och lingon är en kombination som alltid fungerar och krossade lingon är härliga serverade till kållåda eller spenatplättar. Frusna tranbär kanderade med florsocker serverar jag som efterrätt tillsammans med varm kinuskisås.

Havtornsbären hör till mina favoriter. De senaste åren har jag köpt mina havtornsbär direkt av en vän som odlar dem nära S:t Michel. Dem fryser jag hela. Havstornsbären tycker jag om att äta med nästan vad som helst, men allra godast smakar de om man blandar dem med varm choklad­gröt. Det har räddat många ruskiga vintermorgnar.

Baba Lybeck
journalist och programledare
Publicerad i Etiketten 3/2014