På resa

Annorlunda resa till Spanien: Riojas bästa viner

Vinerna från regionen Rioja i Spanien andas Tempranillo, ek och kvalitet.

Saften från de nyplockade röda druvorna skvätter och människorna tar instinktivt ett steg bakåt. Man hör nöjda utrop och glada skratt.

Vinodlarna i Rioja levererar dagens skörd till vingården Bodegas Faustino. Traktorer med druvfyllda släpvagnar köar för att få tömma sin saftiga last i ståltråg som står uppställda på gårdsplanen.  Från trågen transporteras druvorna vidare till stora behållare.

Avlossnade druvdelar och annat skräp avskiljs  och leds ut genom ett metallrör. Av det separerade organiska materialet tillverkar vingården gödsel.

Vinmästare Jose Maria Morera, som visar ett resultat från ett laboratorietest från en sats, berättar att druvorna bedöms och poängsätts enligt 30 olika kriterier, bland annat pH och sockerhalt.

Druvorna får poäng enligt 30 olika kriterier.

Över 75 procent av Riojas vinodlingar odlar druvan Tempranillo. Sorten trivs i regionens klimat,  i vilket de små och mörka druvorna mognar  2–3 veckor tidigare än Spaniens övriga druvsorter. På grund av tempranillodruvans ringa syrlighet och sötma blandas den ofta med andra sorter vid tillverkningen av vin.

Fastän skördetiden knappt har börjat rör sig flera plockare mellan vinrankorna på vingården Bodegas Muga. Exportchef Jesus Viguera berättar att druvorna sorteras redan vid plockningen.   


”Hemligheten bakom våra viner är enkel: Goda druvor ger gott vin”, säger han.

Raul Fernandez står mellan ekfaten i Bodegas Mugas dunkla vinkällare och provsmakar ungt vin. Hans uppgift är att kontrollera vinet i samtliga tunnor. Utöver smaken inspekterar han vinets färg i skenet från ett levande ljus.

”Om jag upptäcker något avvikande rapporterar jag missförhållandet till laboratoriet som gör en noggrann analys av fatets innehåll”, säger han.

”Om vinprovaren har grälat med sin hustru, stukat foten eller råkat ut för något annat otrevligt kan han ha en dålig dag, vilket Gud förbjude”, säger Jesus Viguera skämtsamt.

”Goda druvor ger gott vin.”

”Nejdå, den här killen känner vinfaten som sin egen ficka och klarar av provningen med förbundna ögon”, fortsätter han.

I följande rum träffar vi Javier Sosa som står och avskiljer äggulor från äggvitor. Äggvitan används för klargöring av röda viner.

Vinet är Riojas själ. Vart man än vänder blicken ser man traktorer som arbetar på odlingarna eller pilar fram längs de smala vägarna. I Riojas huvudstad Logroño sköljs den spanska specialiteten tapas ner med regionens vin.

Den årliga vinfesten Batalla del Vino, som lockar tusentals besökare, arrangeras 29 juni i staden Haro som ligger cirka 40 kilometer från Logroño. I den lekfulla vinbataljen på kullen Riscos de Bilibio kastar deltagarna tiotusentals liter rödvin på varandra.

”Efter bataljen intar man en god brunch”, säger Jesus Viguera medan vi vandrar upp till kullens topp varifrån man har en fantastisk utsikt över Riojas vinodlingar.

En mjuk och sval bris drar genom vinodlingen. Vid horisonten står majestätiska vindmöllor med hypnotiskt roterande vingar. Vi befinner oss på vinhuset El Cotos nya vingård Los Almendros. På kullen Carbonera framför oss bedriver vinhuset försöksodling.

”Vi odlar druvor på 750–850 meters höjd. För bara några år sedan trodde ingen i Rioja att man kan odla vindruvor så högt uppe”, säger exportchef Sergio Soriano från vinhuset El Coto.  

Fastän Rioja har ett milt och torrt inlandsklimat är regnmängden tillräcklig för druvodling. Mikroklimatet och jordmånen varierar rätt mycket mellan regionens tre delar Rioja Baja, Rioja Alavesa och Rioja Alta.

Bodegas Faustinos exportchef David Robinson berättar att  Spanien inte enbart bjuder på sol och värme.

”Vintertid har vi minusgrader och till och med snö, vilket håller växtsjukdomarna i schack och ger vinrankorna möjlighet att vila”, avrundar han.


VINER FRÅN RIOJA

  • Rioja är en av Spaniens och världens mest kända vinregioner. Det lilla autonoma området med cirka 300 000 invånare producerar årligen omkring  300 miljoner liter vin, vilket är mest i hela Spanien.
  • Regionens viner är kända för sin höga kvalitet, som övervakas av det lokala kontrollorganet Consejo Regulador. Hela 85 procent av vinerna är röda,  10 procent är vita och resten är roséviner och cava.
  • Rioja har cirka 550 vingårdar och över 18 000 vinodlare. En stor del av regionens invånare arbetar i branschen eller känner någon som gör det.
  • Riojavinerna är föremål för strikt övervakning. Tillsynen gäller hela kedjan från odling till buteljering. För de blå druvorna gäller till exempel att odlingsmängden inte får överstiga 6 500 kg per hektar och år.
  • Lagringstiderna anges som följande klasser (gäller inte så kallade unga viner, vino joven): Crianza: minst ett år på fat och några månader på flaska. Reserva: minst tre års lagring, varav minst ett år på fat. Gran Reserva: minst två år på fat och tre år på flaska.


Text: Tiia Lappalainen
Foto: Miika Kainu

Artikeln publicerad i Etiketten 4/2015