På resa

Kaliforniens viner fascinerar

Under de senaste åren har de amerikanska vinkonsumenternas blickar i allt större utsträckning riktats mot Central Coast i södra Kalifornien. Historien om områdets viner präglas av gynnsamma växtförhållanden, filmen Sideways, förbudslagen, Disneyland och ett blindtest som fick fransmännen att bli generade.

TRAFIKEN ÄR LIVLIG PÅ ROUTE 101. Bilar registrerade i både Kalifornien och andra delar av USA svänger in på mindre vägar som leder till gårdar med gamla ekar och vinrankor. Vi befinner oss i södra Kalifornien, närmare bestämt i Paso Robles som är hjärtat i distriktet Central Coast. Dagens trendigaste kaliforniska viner produceras i Paso Robles.

”Områdets klimat med varma dagar och svala nätter är mycket gynnsamt för vinodling”, säger Chrissy Wittman som förestår vingården Wild
Horse. Hon blickar ut över gårdens böljande vinfält som dallrar i den gassande solen.

Temperaturen växlar i medeltal 20 grader under dygnet, vilket bidrar till att bevara druvornas syrlighet och utsökta aromer. Druvorna på vingårdarna nära kusten och i bergstrakterna mognar långsammare än druvorna på de varma vingårdarna längre in i landet. Den långsamma processen ger aromerna tid att utvecklas och förfinas.

Vinturismen blomstrar. Om man vill övernatta på ett hotell eller äta på en bättre restaurang i vindistriktet under en helg eller ett veckoslut gäller det att boka plats i god tid. Media drar likhetstecken mellan dagens vinboom och den stora guldrushen på 1850-talet.

”När vi inledde vår verksamhet år 1981 hade distriktet cirka tio vingårdar. I dag finns det över 200 aktiva gårdar i Paso Roble”, säger Chrissy Wittman.

FILMEN SIDEWAYS OCH OLIKA BLINDTESTER har främjat efterfrågan på viner från Central Coast. Vindistriktet sträcker sig cirka 500 kilometer från kusten mellan San Fransisco och Los Angeles.

”Innan filmen visades på vita duken kände få amerikaner till druvan Pinot Noir och ännu färre visste hur druvans namn uttalas”, säger Wittman.

Förbudstiden, som började på 1920-talet, hör också till de gamla kaliforniska vingårdarnas historia. Produktionen hämmades överallt i Amerika.

Till exempel Ridge Vineyards äldsta vinrankor härstammar från 1880-talet, då en italiensk läkare grundade vingården. Affärsverksamheten blomstrade fram till förbudstiden. Förbudstiden upphörde 1933, men vinkonsumtionen var ännu låg på grund av den rådande ekonomiska depressionen.

”Till all lycka såg gårdens granne till att vinrankorna överlevde”, säger vintillverkaren Paul Draper med en djup suck när han visar oss runt på gården.

Ridge Vineyards och de kaliforniska vinerna fick sitt egentliga genombrott vid en blindtest i Paris år 1976. Bland de viner som nådde topplaceringar i tävlingen fanns Ridge Vineyards dåvarande flaggskepp Monte Bello.

”Fastän domarna i tävlingen var fransmän fick de franska vinerna se sig distanserade av sina kaliforniska konkurrenter, vilket upplevdes som ett nederlag av den franska vinindustrin”, säger Paul Draper.”

Draper förhåller sig skeptiskt till dagens vintrender som förespråkar sötma, ekighet och hög alkoholhalt.

”När vintillverkningen blev en disciplin vid universiteten på 1950-talet betonades kemin och de industriella tillverkningsmetoderna. Vintillverkningens gamla traditioner fick stryka på foten för de kommersiella intressena”, säger Paul Draper bekymrat.

I gårdens gamla vinkällare tappar Draper upp smakprover direkt ur ekfaten.

”Tyvärr hamnar en stor del av världens bästa viner i spekulanters vinkällare i stället för att glädja vanliga vinälskare. Förr kunde vanliga dödliga med normalstora inkomster köpa riktiga kvalitetsviner”, säger Paul Draper.”

INTRESSET FÖR VIN FÖRENAR. I baren på vingården Concannon i Livermore sitter en busslast pensionärer från Mellanvästern tillsammans med några trettioåriga hipsters från San Francisco och provsmakar vin.

”Visste ni att vingårdarna är Kaliforniens populäraste turistmål efter Disneyland?”, frågar vingårdens ägare John Concannon.

Vingården Concannon grundades av irländaren James Concannon år 1883. Under förbudstiden hade vingården specialtillstånd att tillverka och leverera vin till kyrkan. 

”Förbudstiden var ett dråpslag för de flesta amerikanska vingårdarna, men vårt samarbete med kyrkan räddade oss från undergång”, säger John Concannon. 

I dag är torkan den största utmaningen för de kaliforniska vingårdarna. John Concannon berättar att det gångna året har varit ett av de torraste i mannaminne.

”Under de senaste åren har vår produktion minskat med cirka en fjärdedel, men å andra sidan har vinet blivit bättre. I dag är kvaliteten nästan densamma som toppåret 2011. Långvarig torka leder tyvärr till att priserna stiger”, avrundar John Concannon.

Vingårdarna Concannon, Ridge Vineyards och Wild Horse Winery betonar hållbar utveckling och satsar på bland annat solenergi och vattensnåla bevattningssystem.

Regionens pärlor

Santa Barbara
Området är känt för sina utmärkta viner och sin mat med mexikanska förtecken. Restaurang Los Agaves bjuder på spännande lokala smaker.

Santa Ynez valley
Dalen och småstaden Solvang, som grundades av danskar, är kända från filmen Sideways. Den vackra dalen bjuder på hänförande landskap och högklassiga vingårdar.

Hearst Castle
Slottet som uppfördes av den excentriske tidningsmagnaten William Hearst, är byggt uteslutande av importerat material.

Big Sur
Området genomlöps av Highway 1 som har fått epitetet USA:s vackraste landsväg. Kusten, den orörda naturen och det hänförande landskapet har inspirerat konstnärer och författare från när och fjärran.

Carmel och Point Lobos
Carmel är känd för sin namnkunnige son och tidigare borgmästare Clint Eastwood och i naturparken Point Lobos, som ligger ett stenkast från staden, kan man beundra solnedgången och få syn på bland annat pelikaner och valar.

Text Markus Nordenstreng
Foto Jennifer Claesen

Läs artikeln i sin helhet ur Etiketten nummer 4/2014