På resa

Stjärnkockens tips för Köpenhamnsbesöket – se videon

Finländaren Toni Toivanen, som arbetar på världens bästa restaurang Noma, ger några värdefulla tips inför Köpenhamnsbesöket. Stjärnkocken berättar om trädgårdsstadens rofyllda stämning i sin video.

Söndagsjazz

”Kaffekollektivet är som gjort för en söndagskväll. Jag äntrar min longboard och rullar till destinationen i lätt regn. Väl framme beställer jag en stor kopp kaffe och slår mig ner i en bekväm fåtölj. Vad är väl mer avkopplande än live jazz med rytmiskt kontrabas?”
Godthåbsvej 34 B
coffeecollective.dk

Simtur vid Knippelsbro

”Det finns nog inget bättre än ett uppiggande nattbad tillsammans med kompisarna på lördag efter arbetsveckan. I närheten av Noma finns en liten sandstrand intill bron Knippelsbro. I ryggsäcken ligger kall öl, badbyxor och en handduk. Efter simturen cyklar jag hem i den ljumma sommarnatten.”
Knippelsbro öster om Slotsholmen

Morgonkaffe

”Dagen börjar på kafé Sweet Treats soliga terrass, där man får världens bästa morgonkaffe. Köpenhamn bjuder besökaren på en mycket livlig kafékultur. Kaféets trivsamma stämning rimmar utmärkt med den vänliga stämningen i Köpenhamn. Hit kommer man sådan man är.”
Sankt Annæ Gade 3a
sweettreat.dk

Okonstlat i Nørrebro

”Hipsterområdet Nørrebro, som ligger nordost om centrum, bjuder på små kaféer och butiker. Stämningen är internationell och danskan lyser nästan med sin frånvaro. Området präglas av hantverk. På innergårdarna finns små smedjor – varför inte spana in till exempel spännande lampor?”
Ta buss 14 mot Nørrebro från Centralstation.

Lunch på Atelier September

”Atelier September, som är ett stiligt kafé i ett trevligt område, serverar både lunch och drinkar. Stället ägs av en vinimportör. Tyvärr är det populära lunchkaféet ofta fullt.”
Gothersgade 30
www.atelier-september.dk

Träff på Café Victor

”Centrumområdets populäraste mötesplats bjuder på hög stämning och välfungerande bordsservering. Inredningen och menyn för tankarna till ett klassiskt franskt brasserie. Utmärkt frukost.”
Ny Østergade 8
cafevictor.dk

Läs mer om Toni Toivanen i tidningen Etiketten 3/2015 som utkommer torsdagen den 10 september. Den avgiftsfria tidningen kan avhämtas i alla Alkobutiker.   

Text: Petra Vuolanen
Foto: Thinkstock
Videoredaktör: Petra Vuolanen
Videobild: Miika Kainu