Före festen

ABC för skåltal

När skall jag lyfta glaset? Hur tackar jag kvällens värd eller värdinna? Här kommer några enkla tips!

Etikett och god ton syftar helt enkelt till att visa att man uppskattar den andra. Sederna lever med tiden, och när man kan grundreglerna kan man också avvika från dem.

Strikta regler iakttas nuförtiden egentligen bara i speciellt formella situationer, såsom i statliga och akademiska sammanhang. I friare sammanhang kan man handla spontant, men ibland kan det vara skojigt att liva upp vissa gamla seder. Det lönar sig inte att ställa ribban alltför högt – man kommer alltid långt med en blick och ett leende. Tanken är viktigast!

Om skålar i allmänhet

  • Syftet med en festlig skål är att förhöja stämningen. Man greppar glaset elegant i stjälken, alltså den tunna ”pelaren”, för att handen inte skall värma drycken.
  • I början av festen höjer värden sitt glas i riktning mot dagens hjälte eller hedersgästen och önskar gästerna välkomna. Det räcker att lyfta glaset till ögonhöjd.
  • ”Höj glaset, titta i ögonen och kom ihåg att möta blicken på nytt sedan du har smuttat på drycken. Det förstärker budskapet”, betonar vett- och etikettkonsulten Susanne Ehrnrooth.

Klingskål och andra skålar

  • Man bör undvika att klinga i glasen. Det räcker med att höja glaset, nicka och le. Så undviker du också att göra bort dig.
  • Till exempel på en studentfest smuttar man bara lite åt gången av drycken och lämnar sedan tillräckligt för den eventuella gemensamma välkomstskålen. Om glaset är tomt då någon bjuder en skål lyfter man glaset med alla de andra.
  • ”En bra värdinna eller värd ser alltid till att glasen fylls på några minuter före välkomsthälsningen, om det ser ut att gästerna troppar in i små grupper”, säger varuinformationschef Taina Vilkuna på Alko.

På tal om tal

  • Ett tal kan inledas så att man klingar lätt i glaset för att be om uppmärksamhet. Det lönar sig att vänta i ro tills festdeltagarna tystnar så att man kan inleda talet.
  • ”Talaren avstår för talets tid från sitt glas men håller det i sin närhet för att bjuda en skål. Man kan gärna stöda sig på ett minneskort där man har antecknat talets huvudpunkter”, tipsar Susanne Ehrnrooth.
  • En kärnfull inledning och lysande avslutning gör talet oförglömligt. Inled talet med en kort anekdot, en aforism eller en dikt som passar in i situationen. Betona att det är en ära att få hålla talet.
  • Talet avslutas med att bjuda en skål, varefter man flyttar blicken med en lätt bugning först på dagens hjälte, sedan hedersgästen och sist på de övriga gästerna. Handen med glaset följer blickens riktning. Gesterna bör vara behärskade och lätta.
  • Öva in talet och gesterna i förväg, gärna inför provpublik.

Toastmaster

  • På stora fester, såsom bröllop och stora bemärkelse - dagar, kan det vara bra att avtala i förväg vem som skall inneha rollen som toastmaster, en ceremonimästare som är värdens assistent.
  • Toastmastern presenteras för gästerna genast i början av tillställningen, varvid gästerna upplyses om att de som vill hålla tal kan anmäla sig hos honom. Då kan han fördela turerna och presentera talaren före talet.

Kom ihåg också alkoholfritt

  • En välkomstskål kan vara också alkoholfri. Dagens hjälte kan efter den första skålen hålla sig till alkoholfritt speciellt om gästerna kommer klasvis under dagens lopp.
  • Också på brickan med mousserande vin borde det alltid finnas ett tydligt urskiljbart alkoholfritt alternativ, som dock bör sekundera huvuddryckens färg. På sommarens fester kan man komplettera champagnen eller det enklare mousserande vinet med en bål som smaksatts med unga svartvinbärsblad och rabarbersaft, även om färgen skulle avvika något från huvuddrycken.

Allmänna bordsskålar

  • Vanligtvis önskar värden gästerna välkomna vid en aperitif innan man förflyttar sig till bordet.
  • ”Det kommer an på värden att ge ett tecken på när det är dags att smaka på den första drycken”, berättar Taina Vilkuna.
  • Samtidigt kan värden berätta om vinvalet och kort presentera gästerna för varandra.
  • ”Vid bordet skall man inte smaka på drycken innan värden har givit sitt tecken, även om han skulle glömma att göra det”, påminner Susanne Ehrnrooth. Enligt etiketten får man alltså sitta torr i munnen till dess.

Vänskapsskålar

  • Vänskapsskålar mellan två personer är ett trevligt sätt att knyta kontakter i olika riktningar kring bordet. Då lyfter till exempel värdinnan sitt glas mot sitt sällskap till vänster och denna besvarar gesten genom att söka ögonkontakt och höja sitt glas med höger hand, speciellt om det är en herre.
  • Den som tar initiativet skall säkra att den man vill skåla med är beredd, och till exempel inte äter eller pratar med någon.
  • ”Jag anser att vänskapsskålar är ägnade att skapa en avslappnad atmosfär på en fest”, säger Susanne Ehrnrooth.
  • Man skålar helst inte i öl eller snaps, även om till exempel kräftskivor har sina ritualer. Beroende på tillställningens karaktär kan snapsar kräva snapsvisor, som många har stiftat bekantskap med just på kräftskivor eller akademiska fester.

Tack

  • Rätt tid för tacktalet är då desserttallrikarna har dukats fram, dessertvinet hällts upp och gästerna har hunnit smaka på desserten.
  • ”Oftast är det hedersgästen som håller tacktalet”, säger Taina Vilkuna.
  • Tacktalet följer välkomsttalets längd och stil. I talet tackar man värdinnan för maten å allas vägnar.
  • Om värden har ställt sig bakom sin stol för att hålla välkomsttalet gör den som håller tacktalet på samma sätt. Att ställa sig upp är ett bra sätt att fånga festdeltagarnas uppmärksamhet så att man kan börja talet.
  • Ibland hör man rådet att tacktalet skall inledas ”från rent bord”, alltså då huvudrätten har dukats ut och bordet putsats upp. Visst kan man hålla tacktalet då, men det är festligare att tacka värdinnan för den helhet en festmåltid utgör då man också har hunnit smaka på desserten.

Dagen efter

  • Det hör till seden att gästen tackar för en fest med ett kort eller genom att ringa upp värdinnan.
  • Den nyblivna studenten minns sina gäster med ett tackkort eller sin studentbild.
  • En vacker blombukett som värdinnan får i efterhand är kronan på besöket.

 

Text Virpi Kurjenlento