Före festen

Fräsch bärbål

Bärsaften utgör bålens bas och de hela bären ger drickan en fin lyxig touche. Dekorera gärna serveringsbordet med gröna blad.

Hjortron, lingon, tranbär, röda och svarta vinbär, jordgubbar och hallon är alla vackra och läckra dekorationer i välkomstdrinkar och bålar. Starka bärsafter ger bålen en fyllig smak.

Tuija Biskop från Marttaliitto berättar att det lönar sig att hälla koncentrerad eller stark bärsaft i glasskålen och sedan späda ut med mineralvatten. Syrliga safter, såsom vinbärssaft kan man söta med citronlemonad. Vitt vin och rosévin lämpar sig utmärkt som ingrediens i bärbålar, och med bärlikörer kan man tillföra mer smak.

”Det lönar sig att laga både en spetsad och en alkoholfri version av bålen.  Barnen dricker gärna lika festliga drycker som vuxna.”

Ifall vuxna dricker bål som innehåller alkohol bör man se noga till att barnen inte av misstag får alkoholhaltig bål i sina glas.

Kolsyrehaltig dryck strax före serveringen

Endast fantasin sätter gränser för hur en bärbål eller en välkomstdrink komponeras.

”Det går lätt att prova i ett glas i vilket förhållande drickan späds ut. När man hittat det rätta smakförhållandet, kan man bygga upp den egentliga bålen”, säger Tuija Biskop.

Bålens alla ingredienser blandas gärna kylskåpskalla i en glasskål eller hälls i glas till färdiga drinkar. Fryst saft får gärna vara på gränsen till smulten. Drickorna som innehåller kolsyra tillsätts först strax före serveringen för att bålen ska vara bubblande.

Isad bärsaft kan gärna användas som isbitar i bålen. Bären kan också isas inuti iskuber eller inuti en stor isbit.

Dekorbären tillsätts i bålen hela – bäst lämpar sig rätt så hårda bär, som behåller sin konsistens. Exempelvis övermogna vilda hallon går lätt sönder. Blåbären är inte lika bra som röda bär, eftersom blåbären byter färg i sur omgivning.

Tuija Biskop har bjudit på bland annat följande bärbålar:

Röd alkoholfri bärbål
2 dl koncentrerad blandsaft till exempel av vinbär, lingon, tranbär, hallon eller jordgubbar
0,5 liter vatten
0,5 liter mineralvatten eller citronlemonad

Dekorera med hela bär.

Orange bärbål
2 dl havtornssaft, en aning utspädd
0,5 l pommac
0,75 l vitvin

Dekorera med hjortron.

Bärbål med rosévin
0,75 l rosévin
2,5 dl koncentrerad jorgubbs- eller hallonsaft
1 l citronlemonad eller mineralvatten

Dekorera med hela bär.

Text Pirkko Koivu
Foto Thinkstock