Före festen

Hur  beräknar jag åtgången på drycker

Här är några tips för dig som tänker ordna fest eller kalas med mat och dryck och vill beräkna åtgången på drycker.

Maten brukar serveras så snart bjudningen börjat och därmed inleds också dryckestrakteringen. Före maten bjuder man dock ofta på en välkomstdrink eller aperitif. Den kan till exempel bestå av ett glas äkta champagne eller annat mousserande vin.

Om du serverar ett särskilt vin till förrätten kan du beräkna ett glas per person. Vid varmrätten är det normalt med en påfyllning.

Ifall du har tänkt ha buffé eller gående bord får du utgå från en förbrukning på totalt två enheter alkohol per person.

Efter måltiden får du räkna med att det går åt omkring en enhet per person och timme. Under den första timmen kan konsumtionen vara högre, kanske två enheter per person.

Det är klokt att ställa fram både rött och vitt vin till matgästerna. Rödvin brukar ha en större åtgång än vitvin. Skaffa gärna dubbelt så mycket rött som vitt, i proportionerna två tredjedelar – en tredjedel. Naturligtvis bör du också ta hänsyn till den mat du serverar och vad gästerna tycker om.

Hur många glas ur en flaska?