Före festen

Serveringstemperatur

Rätt serveringstemperatur är viktigt för att du skall kunna njuta fullt ut av vinet.

Låt ett svalt vin långsamt komma upp i lagom serveringstemperatur.

Lägg helst inte vitt vin i frysen. Använd inga starka värmekällor eller hett vatten för att värma ett rödvin som är för kallt.

Det är bättre att servera vinet för kallt än för varmt. Kupa händerna runt glaset ett par minuter, det brukar räcka.

Å andra sidan kan det vara bra att minnas att ett vin förlorar i doft och smak om det serveras alltför kallt.

Serveringstemperatur

Rödviner    
normalt något avkylda 16–18 °C
unga och lätta   14–16 °C
Rosé- och vitviner    
torra/rätt torra avkylda 10–12 °C
söta/rätt söta mycket avkylda 8–10 °C
Mousserande viner nerkylda 6–8 °C
Starkviner något avkylda 14–16 °C
som aperitif avkylda 10–12 °C
Likörer i allmänhet avkylda  
Avecsdrycker (konjak etc.) rumstemperatur  
Snaps nerkyld  
Öl    
Trappist- och klosteröl något avkylda 14–16 °C
Ale, mörk lager, julöl,
bock, porter och stout
avkylda 10–14 °C
Ljus lager, lättöl, veteöl,
kryddat öl och fruktöl
väl avkylda 7–10 °C
Alkoholfria väl avkylda/nerkylda 8–10 °C