Grillfest

Marinad sätter piff på vegetabilier och annan lätt grillmat

Marineringen av grönsaker och rotfrukter är lätt att göra och samma marinad lämpar sig även för annan lätt grillmat så som kyckling.  

När man står i beråd att grilla grönsaker och rotfrukter bör man tänka på några saker. Genom att skära vegetabilierna i tillräckligt stora bitar förhindrar man att de ramlar genom springorna i gallret. Hårda grönsaker och rotfrukter så som potatis, morot, rödbeta och blomkål kan med fördel förkokas några minuter före grillningen. Slå av kokvattnet, pensla vegetabilierna med olja och krydda dem enligt smak och tycke före grillningen.

Sparris och grönsaksbitar kan träs upp på lättvända spett.

Grönsaker och rotfrukter kan även grillas i knyten av aluminiumfolie. Välj vegetabilier med ungefär samma grilltid, till exempel blomkål, morot, squash och paprika. Förkoka vegetabilierna vid behov. Krydda med exempelvis vitlök, salt, örter, olja och citronsaft före grillningen. Grilla ett knyte per person.    

Marinad med kraftig smak

Marinering lämpar sig även för annan grillmat än kött. Lätta livsmedel så som grönsaker, rotfrukter och kyckling smakar ännu bättre om de marineras före grillningen.

Smaken är som bekant delad som… Varför inte laga en marinad som rimmar med din egen smak? Ju längre råvarorna marineras, desto mer smak får de. För lätta livsmedel räcker i allmänhet en marineringstid på 1–4 timmar, medan större köttstycken kan tarva upp till ett dygns marinering.

Marinad innehåller i allmänhet olja samt olika syrliga och söta komponenter. De syrliga komponenterna kan utgöras av exempelvis vin, vinäger, yoghurt och kiwi eller någon annan syrlig frukt. De söta ingredienserna kan vara exempelvis honung och farinsocker. Vid marinering av kött gör de syrliga komponenterna köttet mört, vilket visserligen kräver en längre marineringstid. Marinaden kan kryddas och smaksättas enligt tycke och smak.

Eftersom en stor del av marinaden stryks bort före grillningen får den gärna ha kraftig smak. Varför inte ”spetsa” marinaden med exempelvis chili, örter, öl, saft och/eller kola? Salt hör inte hemma i marinader eftersom det torkar ut det man vill grilla.

Marineringen kan med fördel göras i en försluten fryspåse. Genom att vända påsen några gånger under marineringen försäkrar man sig om jämn marinering.  

Den överblivna marinaden kan användas som grillsås. Observera att marinad som använts för marinering av rått kött (även kyckling) kräver ordentlig upphettning innan den används som exempelvis grillsås – oupphettad marinad kan medföra hälsorisk!

Bland annat paprika, lök, aubergine och squash kan marineras efter grillningen och serveras kalla.

Till grillade grönsaker, rotfrukter och annan lätt grillmat kan man med fördel servera ett torrt eller halvtorrt rosévin. Den som föredrar vitt vin kan välja en frisk och fruktig chardonnay, grüner veltliner eller viognier. Ölvänner kan skölja ner läckerheterna med en ljus ale eller pils.

Text: Pirkko Koivu

Publicerad i etiketten.fi 6/2016