Grillfest

Drycker till grillmat

Grillmatens röktoner tarvar i allmänhet drycker med rund smak.                  

Sommarens grillrätter bjuder på spännande smaker. Vilket vin och öl rimmar med aromerna?

Rödvin till rött och ljust kött

Till så kallat rött kött kan man med fördel servera en fyllig shiraz, malbec eller cabernet sauvignon från Sydeuropas varma områden eller Nya världen.

Den milda smaken hos ljust kött och grönsaker rimmar utmärkt med ett lätt rödvin. Till grillade grönsaker kan man servera ett fruktigt vin. Medelfylliga rödviner lämpar sig till nästan alla grillrätter.  

Kyckling och rosé

Till grillad kyckling kan man med fördel skänka i ett torrt rosévin eller ett aromatiskt vitt vin med viss ekighet. Rosévin rimmar även med andra grillrätter.

Vitt eller rött till fisken

Den relativt kraftiga smaken hos fet grillad fisk tarvar ett kraftfullt vitt vin med viss ekighet och syrlighet som balanserar upp helheten. 

Den som föredrar rött kan skölja ner fisken med ett väl avkylt lätt rödvin.

Till mager grillad fisk kan man servera ett lätt och elegant vitt vin.   

Skummande öl

Aromrik ale, pils och lager rimmar utmärkt med smaken hos grillrätter. Sill och grillad fisk kan med fördel sköljas ner med veteöl.   

Text: Marita Suontausta
Dryckesförslag: Taina Vilkuna
Foto: iStockphoto