Grillfest

Nypotatis och sill – vad dricker man till?

Den intensiva smaken hos många av sommarens läckerheter ställer särskilda krav på måltidsdrycken.

Nypotatis och sill

Nypotatis (färskpotatis) med kryddig och ättikstark sill är en underbar rätt som tyvärr är svår att kombinera med vin. Öl, särskilt lager och pils, lämpar sig bättre till läckerheten, men den som ändå vill dricka vin kan välja till exempel en väl avkyld halvtorr riesling. 

Tomat-löksallad

Tomat-löksallad har både skarpa och mjuka aromer. Den råa lökens kraftiga smak utgör en utmaning för vinvänner.

Den som vill dricka vin till salladen kan välja en sauvignon blanc, en italiensk verdicchio, ett vin från Orvieto eller ett franskt rosévin. Vinerna lämpar sig även till andra färska grönsaker. Cidervänner kan med fördel välja en mogen cider och för ölvänner rekommenderas en frisk lager.

Dillrätter

Sauvignon blanc-viner lämpar sig utmärkt till dillens kraftiga och säregna smak, vilket är bra att minnas inför kräftsäsongen. Sauvignon blanc är ett utmärkt val till så kallad dillgurka.

Grillad korv

Vilka drycker lämpar sig till sommarklassikern grillad korv? Kryddig korv kan med fördel sköljas ner med en lager eller ljus ale. Till mildare korvar, så som lantkorv, kan man välja ett halvfylligt rödvin gjort på någon av druvorna merlot eller tempranillo. Inhemskt öl rimmar utmärkt med inhemsk grillkorv. 

Eldiga grilldelikatesser

Till grillad kyckling och grillade jätteräkor med eldig orientalisk smak kan man med fördel servera öl, till exempel en IPA med kraftig smak. Detsamma gäller grillat kött med aromrik marinad.

Den som föredrar vin kan välja ett rosévin eller en aromrik torr eller halvtorr gewürtztraminer eller muscat.

Hallon, jordgubbar och rabarber

Många av sommarens desserter innehåller hallon, jordgubbar eller andra färska bär. Bärens sötma och syrlighet balanseras ofta upp av vispgrädde och/eller frasig deg.

Söta inhemska bärviner och söta rieslingviner med viss syrlighet lämpar sig utmärkt till bärdesserter. Till hjortrondesserter kan man med fördel välja en tokajer eller sauternes.

Jordgubbar rimmar utmärkt med en mousserande clairette de die eller moscato d’asti. Om bären åtföljs av glass kan man servera ett sött starkvin av typen moscatel.  

Söta inhemska bärviner och söta starkviner lämpar sig utmärkt till rabarberpaj och rabarbertårta.  

Text: Pirkko Koivu
Foto: Thinkstock