Jul

Checklista för dig som ska köpa skinkvin

Skinkan är ohotad som kung på julbordet. Men vinentuasiasten kan ställas inför utmaningar. Skinkan har en salt och mild smak och serveras med olika traditionella tillbehör. Taina Vilkuna som är produktinformationschef vid Alko och Sari Sirén som är vinexpert hos Winestudio lotsar dig fram till bra vinval.

Skinka delar vinvärlden i flera läger

Julen är årets största högtid för de flesta. Då är bara det bästa gott nog när det gäller mat och dryck. Till julmiddagen vill man gärna korka upp ett påkostat vin som bordeaux, bourgogne, châteauneuf-du-pape, chianti classico, supertoscanare, ripasso...

När du ska välja ett skinkvin bör du också tänka på alla tillbehör som serveras till. Ett mycket stöddigt, syltigt eller tanninrikt vin tar lätt överhanden över julskinkan. Vinet går inte heller särskilt bra ihop med de lätta, tunna och lite söta smaker som finns i klassiska skinktillbehör – rotsakslådor, ärtor och sås.

Rosévin till julmat

Ingenting hindrar att du kombinerar julmaten med ditt favoritvin. Julrätter har en så stor smakbredd att det är minst sagt svårt att hitta ett vin som fungerar till allt.

En rosé kan vara ett bra kompromissvin. Om du föredrar rött är det klokt att välja ett vin som är medelfylligt, mjukt och fruktigt – till exempel en fruktig pinot noir från nya världen. Servera det något svalare än normalt så passar det till allt. Andra bra alternativ är australiska och sydfranska merlotviner eller en mjuk fransk beaujolais-villages. Du hittar goda julviner med distinkt smak för tio till 15 euro.

Även vitt vin kan serveras till julskinka. Välj i så fall en fruktig chardonnay med eleganta fattoner eller en viognier från Frankrike eller Australien. En nyzeeländsk eller australisk pinot gris är också tillräckligt fruktig och fyllig för skinka med tillbehör.

Välj rätt serveringstemperatur

  • Den optimala serveringstemperaturen beror på vintypen.
  • Ett rött vin som är lätt, mjukt och fruktigt serveras vid 16 till 18 grader, medan fylliga och väl utvecklade rödviner helst ska serveras vid en temperatur av 18 till 20 grader.
  • Eftersom vinet blir varmare så snart det ställts på samma bord som ångande mat och levande ljus, är det bra att kyla ner det till lite lägre temperatur än den rekommenderade.

Temperaturen på skinkan spelar ingen roll i sammanhanget. Skinka är mild i smaken både som varm och kall. Dessutom sitter man i timmar vid julmiddagen, så skinkan håller sig inte varm särskilt länge!

Text: Marita Suontausta
Bild: iStockphoto