Jul

Julbordets drycker

Rött, vitt, bubbel och öl – det finns alternativ till julbordet för alla smaker.

Välj drycker till julbordet fördomsfritt. Det går till exempel att dricka mousserande vin genom hela måltiden om man vill ha en fräsch motvikt till den kraftiga maten, föreslår butikschef Arja Jaara på Alko i Karigasniemi.

"Till förrätterna rekommenderar jag lättare mousserande vin av ljusa druvor, till huvudrätten mustigare mousserande viner på pinot noir eller champagne."

Till desserten föreslår Arja Jaara sött muscatbaserat mousserande vin. Alko säljer också alkoholfria mousserande viner som passar bra till efterrätter.

Lax, ren, älgstek

I Karigasniemi äter man traditionella julrätter och utöver dem ibland älg- eller renstek och lax från Tana älv. Till ren rekommenderar Arja Jaara ett nyanserat vin, som châteauneuf-du-pape eller chianti classico riserva. Också shiraz från Australien eller Sydafrika eller franska syrahbaserade viner passar bra till ren och älg.

"Många vill ha ett lite finare vin till julbordet – exempelvis amarone är perfekt för att fira högtiden."

Som dryck till skinkan och lådorna rekommenderar Arja Jaara julsäsongens fylliga och fruktiga viner ur Alkos sortiment. "Till de här rätterna passar också andra viner i samma stil från exempelvis Spanien, Italien, Chile eller Australien."

Till fiskbordet föreslår Arja Jaara att man hellre väljer ett halvtorrt än helt torrt vitt vin, eftersom julens fiskrätter är kryddiga och även har smak av ättika. Bäst matchas fisken av till exempel en halvtorr tysk riesling eller riesling och pinot gris från Alsace.

Körsbärsöl och dessert

Till jul kompletteras ölsortimentet med säsongsprodukter som passar fint till julmaten. Det finns också bra alternativ bland de alkoholfria ölsorterna.

"Till lax smakar veteöl gott, till ren och julbordet mörk lager eller vintrigt fyllig ale. Mörk lager finns också som en alkoholfri variant."

Arja Jaara föreslår att man provar portvin till mörk choklad och glögg till efterrätter. Även öl kan passa till desserten.

"Körsbärsöl smakar bra till efterrätter som chokladtårta med mascarpone och porter passar till choklad."