Måltid

Öl går bra ihop med julmat

Om du tycker det är knepigt att hitta ett vin som kommer bra överens med julbordets klassiker, så välj öl i stället. Många tycker att öl är mer lättdrucket än vin till det potpurri av smaker som ett traditionellt julbord bjuder på.

Bryggerierna levererar mörka maltmättade och mångfasetterade öl inför julen. Tillverkarna följer dock inga strikta regler när det gäller julöl. Framför allt mikrobryggerierna är något av trendsättare och skapar nya smakkombinationer med olika slags kryddor och en generös humling.

Ingenting säger att man måste dricka ett särskilt julöl till julmat. Det finns ett stort antal andra öl som sitter som hand i handske till julens rätter.

För att hjälpa dig på traven vid valet av öl till julens måltider ger vi ordet till Tapio Lundell som är ordförande för ölklubben Lukulasit och vice ordförande för Ölförbundet och till ölutbildaren Mikko Salmi.

Ha minst två olika öl på julbordet

Både Mikko Salmi och Tapio Lundell rekommenderar varmt att vi väljer minst två olika typer av öl till våra julmåltider. Julbordets förrätter är ofta ett smakmässigt sammelsurium bestående av sill och annan fisk i olika former. Det är salt, sötsurt, starkt kryddat och rökt. Syrliga och salta fiskrätter kräver ett öl med större humlebeska som balanserar upp smakerna.

Mikko Salmi säger att starka ljusa julöl som tillverkas i Finland står sig bra mot fiskrätter, förutsatt att de har en stram humlebeska.

Till gravad fisk skulle Tapio Lundell välja en torr och frisk pilsner av tjeckisk eller tysk typ eller en torr ljus lager. Även veteöl är en bra följeslagare till såväl sallader som fiskrätter.

Öl är perfekt till sill och sillsallad. Kolsyran i öl fräschar upp smaklökarna efter all salt och kryddad sill och gör dem redo att ta itu med den mildare sillsalladen – med eller utan sill – och mer syrliga smaker.

Spara starköl till desserten

Båda herrarna tycker att maltrika lageröl eller fruktiga ale gör sig bra till skinka och rotsakslådor som är både söta och en aning kryddade.

Mycket starka och stöddiga öl ska helst drickas efter maten, utan någonting till eller tillsammans med en efterrätt. Det är inte styrkan som gör dem stöddiga, utan deras fyllighet och komplexa smakspektrum. Därför kan de helt enkelt bli för utmanande för en del av julens alla rätter.

Desserter och framför allt ostar är de bästa partnerna till öl. Det brukar räcka med ett glas dessertöl, så en flaska starköl räcker till flera personer.

Rätt temperatur för olika ölsorter

Aromerna i ett öl kommer bäst fram i rumstemperatur och i ett tulpanformat glas. Ett kraftigt öl bör tas ur kylskåpet mellan en kvart och en halvtimme innan det ska drickas.

  • Lageröl serveras med fördel kylskåpskalla. Då smakar de fräschast.
  • Ale ska helst serveras vid en temperatur av cirka åtta grader.
  • Starka öl som Barleywine, Imperial Stout och mörka trappistöl kommer bäst till sin rätt vid en serveringstemperatur på drygt tio grader.

Text: Marita Suontausta
Bild: iStockphoto