Jul

Så här väljer du öl till julens måltider

Öl har en relativt låg alkoholhalt och kan drickas genom en hel måltid. Mika Kauppinen som är produktgruppchef på Alko ger skräddarsydda tips för hur du väljer öl till julbordet.

En traditionell finländsk julmåltid med rätter som innehåller en hel del fett kräver ett öl med lite högre alkoholstyrka som står upp mot det.

Öl till julsill och annan fisk

En frisk lager eller en något bittrare pilsner är bra följeslagare till sill och andra fiskrätter. De låter sig också paras ihop med rom, saltgurka och honung. Även en lätt mörk lager med maltig karaktär eller ett veteöl är ett utmärkt sällskap till fisk och gör sig dessutom bra till lutfisk.

Öl till huvudrätterna på julbordet

Prova att servera något av vinterns nya aromatiska öl till varmrätterna. De har en maltig smak med inslag av kola eller knäck. Humlebeskan sticker ut på ett trevligt sätt till och med genom de fetaste såser. Hit hör framför allt vinterale med en högre alkoholhalt. Beskan rensar munnen efter en rätt med kraftig smak och gör den redo för nästa tugga.

När vi är inne på lageröl som kompanjoner till huvudrätten vill Mika slå ett slag för bocköl. De är robusta men har en rund och mjuk smak. Bockölens söta maltighet är en bra motvikt till exempelvis sältan i skinka.

Mörkare bocköl kan ha rostade toner och inslag av choklad. De låter sig bra kombineras med många olika rätter av vilt och de såser som serveras till. Många föredrar ett aromatiskt rököl med en behagligt frisk smak som balanserar upp traditionell salt julskinka och stark senap.

Öl till julens efterrätter

Stout och porter passar till nästan vilka desserter med choklad som helst. Ostar som roquefort, gruyère och vällagrad chèvre kan avnjutas med en superstark ale.

En aggressivt humlad india pale ale med toner av tropisk frukt dompterar till och med en övermogen rinnande camembert. Kolsyran i ölet putsar munnen på fett när du sköljer ner godbitarna på ostbrickan.

Text: Mikko Salmi
Expert Mika Kauppinen, produktgruppchef, Alko
Bild: Piia Arnould