Jul

Vilket mousserande vin väljer jag till julmiddagen?

Många väljer ett mousserande vin då det är aktuellt att öppna ett evenemang eller då man vill gratulera någon med en skål. Mousserande vin är dock även ett utmärkt val till måltiden.

Vår julmiddags rötter ligger i mycket i 1800-talets lantliga gästabud. Starka kopplingar till vin saknas.

Skall det vara vin rekommenderar jag enkom mousserande vin, som går både till fisk och ”rosoll” (rödbetssallad med eller utan sill). Mousserande vin är en positiv lösning på julbordets vinproblem, och det finns många goda alternativ att välja bland.

Mousserande vin är ett ofattbart gott universalvin till många slags mat, även om det sällan kommer till denna användning. Kanske man ser mousserande vin framför allt som en festdryck – och det är det ju förstås. Om ett champagneglas på hög fot känns för besvärligt för måltidsdrycken, kan man utmärkt avnjuta det mousserande vinet till maten ur ett vitvinsglas.

Om man vill att ha mousserande vin som genomgående matdryck

  • Jag föreslår en inledande skål i ett lätt och fruktigt vin tillverkat med den traditionella metoden, t.ex. champagne, cava eller ett mousserande vin från Nya Zeeland.
  • Till huvudrätten skulle jag välja något lite fylligare mousserande vin med inslag av druvan Pinot Noir. Den påträffas i de flesta champagner, men också i några vanliga mousserande viner. Pinot Noir inger vinet vigör. Också mogningslagrad cava står sig mot mat.
  • Som avsluting på måltiden skulle jag servera ett mousserande vin på druvan Muscat, som passar till alla desserter.

Juha Tuomarla, försäljaren och instruktören

Etiketten 4/2010

Text: Anu Piippo
Foto: iStockphoto