Kräftskiva

Drycker till kräftskivan

För många finländare är kräftsäsongen årets definitiva höjdpunkt. Kräftköttets milda och lena smak kommer till sin rätt i sällskap med en lätt och nyansrik dryck. Vilka drycker lämpar sig för kräftskivan?

Livet ler när man en sammetslen sensommarkväll samlas i goda vänners lag för att avnjuta säsongens röda läckerhet. Den kulinariska upplevelsen når nya höjder om kräftköttets lena och unika smak ackompanjeras av en lätt och nyansrik dryck. Fylliga drycker med kraftig smak lämpar sig mindre väl till kräftor eftersom de dränker köttets milda aromer.

Klassiska ”kräftviner”

Fruktiga vita viner med frisk syrlighet rimmar utmärkt med dillens aromer och kräftköttets smaker och sälta. Vinerna får gärna ha en viss sötma. Alkos smaktyp: Nyanserat & strukturerat  

Viner gjorda på druvorna sauvignon blanc och riesling bjuder på aromer och citrustoner som rimmar med kräftskivans smakvärld.

En riesling från Mosel eller Rheingau är ett traditionellt och lyckat val.

Loiredalens sauvignon blanc-viner bjuder på örttoner som rimmar utmärkt med kräftsmaken. Den som föredrar mineraltoner kan välja en chardonnay från Chablis. 

De klassiska ”kräftvinerna” kommer från Tyskland och Frankrike, men sauvignon blanc- och rieslingviner lämpade för kräftskivor produceras även på andra håll i världen.

De trendiga grüner veltliner-vinerna från Österrike är en ny stjärna på kräfthimlen. Vinernas syrlighet och örttoner rimmar utmärkt med den milda kräftsmaken.

Om man vill överraska sina gäster kan man skänka i ett torrt ljust rosévin vars aromer lämpar sig till kräftsmaken.    

NYANSERAT & STRUKTURERAT >

VITA VINER >

Mousserande vin på kräftskivan?

Utan vidare! Ett glas mousserande vin och något smått och gott som lindrar den värsta hungern innan det är dags för kvällens höjdpunkt, kräftorna, är en utmärkt inledning på kräftskivan.

Mousserande vin lämpar sig också till kräftorna. Varför inte slå på stort och servera en champagne med nyanserade och generösa toner till de röda läckerheterna?  

Cava från Spanien, crémant från Frankrike och andra traditionellt tillverkade torra mousserande viner från länder i och utanför Europa lämpar sig också till kräftor. Om man vill servera något utöver det vanliga kan man skänka i en franciacorta från norra Italien eller ett engelskt mousserande vin.         

MOUSSERANDE VIN & CHAMPAGNE >

Öl och kräftor

Många anser att kräftor tarvar öl. Smaken hos öl, som är en traditionell dryck på de finländska kräftborden, rimmar utmärkt med kräftsmaken. En skvätt öl i kräftornas kokvatten ger de röda läckerheterna en angenäm ton. 

Lätt och ljust öl så som lager lämpar sig bäst till kräftorna, men man kan också välja strukturerad pils eller spännande veteöl.

ÖL >

Alkoholfritt

Alkoholfritt öl lämpar sig utmärkt till kräftor. Det bästa valet är ett lätt och ljust öl så som lager. Pils och veteöl rimmar också med kräftsmaken.

Friskt vatten med eller utan bubblor är en självklarhet på kräftbordet. Vattnet kan med fördel smaksättas med till exempel citron eller mynta.

ALKOHOLFRITT ÖL >

Text: Lasse Pakarinen
Foto: IStockphoto