Nytt

Hur äter man kräftor?

Dessa tips hjälper dig i kräftätandets ädla konst.

Gör först av allt i ordning en varm rostad brödbit, bred smör på den och doppa den i finhackad dill. På smörgåsen radar du upp de bästa bitarna.

Lösgör klorna. Fatta ett stadigt tag om klon och bryt loss den vid första leden. Sug och tugga i dig kött och saft via lederna. 
Bryt klornas spetsar med hålet på kräftkniven. Lösgör den rörliga delen av klon (”tummen”) och sug i dig saften. 
Öppna klons kant med kniven och gräv ut köttet, gärna alltsammas i ett stycke. Lägg köttet på smörgåsen.
Skär av huvudet strax bakom ögonen och lägg det på tallrikskanten ”för statistikens skull”. 
Lösgör ryggskalet. Skrapa av kräftsmöret på pansarets insida och ät det. Fatta med tummen och pekfingret tag i ”knopparna” framtill på kräftan och ryck bort allt som följer med. På så sätt avlägsnar du den beska gallblåsan.
Vrid loss stjärten från mellankroppen. Fatta tag i kräftans ben och sug i dig saften i mellanpartiet. Avnjut honans rom. 
Skär upp stjärtens skal vid sidorna och lösgör stjärtköttet.
Klyv stjärtköttet på mitten och avlägsna tarmen med knivspetsen. Lägg köttet på smörgåsen, och ät smörgåsen när den är helt täckt av kräftkött. 

Skölj fingrarna i ett vattenskål med citron och svartvinbärsblad i.