Nytt

Tipslista för dig som skall ordna en kräftskiva

Beräkna 8–10 kräftor per person. Koka kräftorna i god tid före festen och kyl dem väl. Lägg upp dem strax före serveringen på ett stort fat, gärna med fot. Dekorera kräftberget med färska dillkronor.

Duka fram bröd som skall rostas, smör och hackad dill. Man kan göra en kräftsmörgås genom att breda smör på en skiva rostat bröd, lägga på hackad dill och toppa med kräftkött.

Kontrollera på förhand att alla gäster verkligen kan äta kräftor. Bjud på något annat som också kräver lite plockande och pillande till dem som inte tål kräftor och andra skaldjur. Till exempel en tallrik tapas som bygger på inhemska råvaror såsom friterad siklöja och friterad lax tillsammans med några olika dippsåser.

Gör huvudrätten helt klar i förväg eller förbered den så långt att den bara behöver värmas medan festen pågår. Om du har skaffat ett tiotal kräftor per person räcker det med exempelvis en salt paj och en grönsallad till huvudrätt. Ett mindre antal kräftor kräver en lite bastantare huvudrätt, till exempel en köttgryta som fått bräsera i ugn eller en rejäl stek.

Kräftskivor innebär skvätt och stänk. Täck bordet med en duk som det är tillåtet att fläcka ned. Du kan dessutom placera en tablett under varje tallrik. Ställ fram en haklapp till varje gäst och generöst med stora pappersservetter.

Glöm inte att duka fram kräftknivar vid varje kuvert utöver tallrikar, bestick för huvudrätten och glas. Kräftknivar är korta, vassa och stadiga. De har ett litet hål i knivbladet och med hjälp av det bryter man av klospetsen på kräftorna.

Sköljkoppar med vatten, citon och svartvinbärsblad i bör också finnas på bordet för varje gäst så att de kan skölja fingrarna allt emellanåt.

Grönt med inslag av rött brukar vara den dominerande färgen på kräftbordet. Ängsblommor och rönnkvistar passar bra att pryda bordet med vid sidan av dillkronor. Även levande ljus och lyktor hör till rekvisitan på en kräftskiva.

Snapsvisor brukar sjungas till kräftorna. Ha därför en bok med snapsvisor eller kopior av några lämpliga vistexter till hands.

När det blir dags att sätta sig till bords bör du som är värd eller värdinna tala om för gästerna hur många kräftor det finns per person. Om någon av gästerna är på sitt livs första kräftkalas, passa på att ge henne eller honom en lektion i den ädla konsten att äta kräftor.