Påsk

Påskens läckraste lammrätter

Lammrätten är en efterlängtad måltid under påskhelgen. Köttet får smak av traditionella kryddörter så som timjan och mynta eller av nya bekantskaper – koriander och chili.

Under påsktiden tillagar vi både får- och lammkött. Favoritkryddorna för lammsteken har länge varit rosmarin och timjan och rätterna brukar serveras med mintgelé. I många hem kompletteras köttet med ugnsstekta välsmakande rotfrukter och grönsaker.

I Etikettens receptarkiv finns många klassiska recept på lamm samt inspirerande tillämpningar från bekanta smakområden. Exempelvis aprikos, pistaschnötter och dadlar samt chili, bladpersilja och koriander trivs bra tillsammans med lamm.

Servera gärna stekt spenatris som tilltugg i stället för rotfrukter. Också lammgrytan kan du förnya genom att gömma den under ett deglock.

Flera recept innehåller dryckesförslag av Alkos sakkunniga. Ofta rimmar fylliga och medelfylliga rödviner utmärkt med lamm, men många ölsorter kan också rekommenderas.

Säkra klassiker bland lammrätterna är till exempel: Lammstek till påsk och Petteri Luotos lammgryta. Nya smaker till dukningen får du här: Fårkofta och korianderyoghurt, Lammgryta i pot pie-stil samt Ört- och pistaschgratinerad lammkarré med stekt spenatris.

Text Julia Isoniemi
Foto Thinkstock