Påsk

Rätt dryck till lammet

Lammkött och rödvin är som skapta för varandra, men vinet bör vara tillräckligt kraftfullt. Valet av vin påverkas av bland annat vilken lammrätt som står på menyn.

Tumregeln är att lamm tarvar ett stort rödvin, men på grund av receptens mångfald är det omöjligt att föreslå ett vin som passar till alla lammrätter.

Är det fråga om lamm fårfiol (lammfiol), kryddig lammgryta, grillat lammkött, lammköttbullar eller någon annan lammrätt?  Låt rätten styra valet av vin, men beakta också gästernas smak och preferenser.

Gott rödvin till lammet

Om man serverar lammstek eller lammfilé lönar det sig att välja ett rödvin av hög kvalitet. Vinet bör vara nyansrikt och utvecklat eller robust och kraftfullt.

Många av påskbordets lammrätter, bland annat fårfiol, är feta och kryddade med både vitlök och örter. Till dessa rätter kan man med fördel servera ett kraftfullt rödvin med örtiga och kryddiga toner. Varför inte välja ett syrahvin från Rhône eller södra Frankrike, ett italienskt sangiovesevin så som Brunello di Montalcino, ett kraftfullt rödvin från Toscana eller ett spanskt rödvin från Rioja eller Duero?

Till ljusare och mildare lammkött kan man servera ett lättare rödvin. En pinot noir från till exempel Nya Zeeland eller en utvecklad, medelfyllig bordeaux lämpar sig utmärkt till exempelvis lammkarré. Den som föredrar vitt vin kan välja en fyllig chardonnay.

Låt receptlandet avgöra

Ett behändigt sätt att välja dryck är att rikta blickarna mot receptets eller ingrediensernas ursprungsland. Tomatsås för tankarna till Italien och därför kan man med fördel välja ett medelfylligt, syrligt italienskt rödvin till exempelvis tomatbräserade lammköttbullar eller lammpasta.

Till lammrätter från Grekland kan man på motsvarande sätt välja ett grekiskt rödvin.

Mycket kryddiga lammrätter från till exempel Asien balanseras bäst upp av ett fylligt halvtorrt vitt vin från Alsace. Välj gärna en pinot gris.

Shiraz till grillat lammkött

Syltiga och bäriga shiraz- och cabernet sauvignon-viner från Nya världen, till exempel Australien, lämpar sig utmärkt till grillat lammkött. Ölvänner kan välja en ale eller ett specialöl.

Många anser att smaken i lammlägg och lammgryta bäst balanseras upp av ett fylligt eller medelfylligt rödvin. Välj inte ett för tanninrikt vin!

Varför inte öl?

Den som föredrar öl kan välja en ale, ett specialöl eller en stark lager till lammrätten.

Lammrätter från till exempel Indien innehåller ofta ingefära, koriander och andra starka kryddor. Till dessa rätter kan man med fördel välja en ale med karamellig och/eller kryddig karaktär eller en stark lager.

Text Pirkko Koivu
Foto Thinkstock