Måltid

Vilket vin passar till memma och pascha?

Memma och pascha vållar huvudbry – vilken dryck passar till påskdelikatesserna?

Pekka Kontkanen, anställd vid Alkobutiken i Karttula, ger dryckrekommendationer för påskhelgens efterrätter.

”Delikatesser med memma, pascha eller kvark är traditionella påskdesserter. Memma inger en klibbig munkänsla, vilket förutsätter att vinet skall ha friska syror och tillräcklig alkoholstyrka. Ett bra val till memma är en fyllig, söt sherry med russintoner.

Memmamousse är till strukturen lättare än memma, och till den passar till exempel ett vitvin på druvan Sémillon. Till memmaparfait kan man servera en söt madeira – sötman sitter fint med det kalla. Till pascha kan man avnjuta söt tokajer eller en vin santo från Italien.

Fruktsallader och gräddiga fyllda tårtor kommer med en vårlig hälsning till påsk. Till en tårta med frukt, citrus och kvark hittar man fullträffar bland söta, mousserande astiviner och söta, spritsiga vitviner. Till fruktsallader passar ett sött och fruktigt vitvin med friska syror, såsom en tysk eller österrikisk beerenauslese, eller en tokajer. Också ett lagom sött mousserande vin med friska syror kompletterar smaken hos en fruktsallad.

Också chokladen innehar en väsentlig roll bland påskens läckerheter. Till choklad rekommenderar jag ett fylligt, fruktigt och sött portvin. Ett mera överraskande val kunde vara en syltig malbec från Argentina.

Ölvännen kan experimentera med robust och fyllig porter till chokladen.

Text: Anu Piippo
Foto: Susa Junnola

Artikeln publicerades i Etiketten 1/2012