Valborg och första maj

Fira valborg och första maj med vårdrycker

Vårens stora fest valborg och första maj, som förhoppningsvis är varm och skön, firas med friska och fräscha smaker.

Mousserande vin är en stående favorit när våren sjungs in, men även andra drycker lämpar sig för festligheterna. Vinterns fylliga smaker får ge vika för lätta viner och friskt öl.

Härliga bubblor

Årets valborgsmässoafton och första maj kan med fördel firas med till exempel det mäkta populära mousserande vinet prosecco. Dryckens fruktighet och lättillgänglighet gör den till en utmärkt festdryck som man kan skåla i eller avnjuta till små läckerheter.

Som måltidsdryck kan man välja ett fylligare mousserande vin. Klassikern champagne, som får sin själ av den så kallade champagnemetoden, är ett utmärkt val. Man kan till och med skölja ner första maj-sillen med den ädla drycken.   

Cava från Spanien, crémant från Frankrike och andra traditionellt tillverkade mousserande viner från länder i och utanför Europa bjuder på liknande fyllighet som champagne.

Många väljer att hälsa våren välkommen med en söt asti. De mousserande vinerna från Asti i Italien lämpar sig till utmärkt till desserter och andra söta läckerheter.  

MOUSSERANDE VIN & CHAMPAGNE >

Vårens fest med friska viner

Valborgs- och första maj-maten är ofta okomplicerad. Många dukar upp ett buffébord för sina gäster och kompisar. 

Meze från östra Medelhavet, italienska antipasti och spanska tapas är utmärkta små delikatesser som i allmänhet kan köpas färdiga och därför lämpar sig för lata och mindre erfarna festarrangörer.

Till buffématen kan man med fördel servera ett lätt, friskt och fruktigt vin. Den som föredrar rödvin kan välja ett något fylligare alternativ.

Vinlandet Italien erbjuder en lång rad viner gjorda på olika druvor: De vita vinerna är gjorda på bland annat druvorna cortese, fiano, grechetto, greco, verdicchio och vermentino och bland de röda vinerna finns drycker gjorda på bland annat druvorna barbera och sangiovese.  

Vinerna lämpar sig utmärkt till rostbiff och andra traditionella bufférätter.  

FRISKT & FRUKTIGT >

NYANSERAT & STRUKTURERAT >

BÄRIGT & FRISKT >

MUSTIGT & SYLTIGT >

Brunch med mousserande cocktail

En frisk mousserande drink förgyller första maj. Den gamla brunchklassikern Mimosa innehåller lika delar apelsinjuice och mousserande vin.

Alternativet Bellini görs på persiko- eller mangojuice.

I många mousserande cocktails ingår en skvätt bitter eller något annan beskt element. Till brunchen kan man servera en cocktail med mousserande vin och juice gjord på blodgrape eller tranbär.   

Om solen värmer kan man servera det mousserande vinet ur trendiga vitvinsglas med några isbitar. Halvsöt champagne (demi sec) rimmar utmärkt med is. Varför inte dekorera drycken med exempelvis en kvist mynta och skivade jordgubbar?

MOUSSERANDE VIN & CHAMPAGNE >

Rosa picknick

Rosévinerna är soliga allroundviner som lämpar sig till vårens och sommarens okomplicerade rätter. Rosévin rimmar utmärkt med första maj-picknickens sallader, fyllda bakverk, charkuterivaror, fisk, kyckling och milda ostar.   

De torra rosévinerna lämpar sig som måltidsdryck medan de halvsöta och halvtorra alternativen har en given plats som sällskapsdryck i vårens och sommarens ljumma kvällar.    

ROSÉVIN >

Skummande veteöl

Fruktigheten i ljust, friskt och nyansrikt veteöl ger en välkommen omväxling till vinterns fylliga och aromatiska smaker.

Varför inte skänka i en ljus tysk Weissbier? Aromerna kan vid behov accentueras med en citronskiva.     

Öl och korv kan låta som en kliché, men veteöl med grillad bratwurst och hemlagad potatissallad är en sann smakupplevelse. Ingen dum kombination på valborg och första maj!

VETEÖL >

Alkoholfritt av hög kvalitet

De alkoholfria ölen och vinerna vinner allt mer terräng. Genom att, åtminstone delvis, ersätta de traditionella festdryckerna med alkoholfria alternativ bäddar man för en piggare morgon.    

Alkoholfritt mousserande vin lämpar sig utmärkt för valborgs- och första maj-firandet. Varför inte slå ett slag för inhemska drycker? Dagens finländska alkoholfria mousserande viner är av mycket hög kvalitet. Dekorera gärna drycken med ett granskott eller vinbärsblad. 

Eftersom alkoholfria viner i allmänhet innehåller socker bör de avnjutas väl avkylda.

ALKOHOLFRI >

Text: Lasse Pakarinen