Valborg och första maj

Picknickens bästa potatissallad

En saftig potatissallad gör susen på picknicken, aptiten växer ju bara i den friska luften. Lax- och löksåsen ger den bekanta salladen en ny touche, om det sedan är frågan om första maj, högsommar eller nyår.

Salladens bas består av kokta, tärnade potatisar. Fyll sedan på med antingen färggranna eller dämpade ingredienser,  något eldigt eller milt. Potatissalladen är en ledig och perfekt matfavorit, som man kan fräscha upp med nästan vilken ingrediens som helst.

Det är inte så noga vilken dryck man väljer till potatissallad, en torr riesling lämpar sig lika bra som en spansk cava eller en pils.

Det lönar sig att att använda en fast potatissort som håller sin form i salladen. Det går lättare att tärna potatisen kall, därför kan man gärna koka potatisen redan föregående dag. Salladen kan gärna blandas på förhand så att den får stå och dra i sig smak en stund.

Traditionell potatissallad: recept

En traditionell potatissallad tillreds av tärnad potatis, krydd- eller saltgurka, äpple och lök. Förhållandet kan variera efter äpplets syrlighet eller sötma eller saltgurkans sälta.

Dressingen blandas i förhållandet en del majonnäs och en del gräddfil. Krydda med ett par matskedar färskost.

Sparris – en god vän

Kokt grön sparris rimmar perfekt med vårens potatissallader. Oavsett årstid kan man alltid berika salladen med antingen gravad eller stekt lax. I stället för lax kan du prova på räkor eller broiler. Ett par matskedar kapris eller skivade oliver ger salladen karaktär.

Tillsätt lite färg före serveringen med hjälp av örter, rucola eller körsbärstomater.

Potatissalladens dressing

En frisk och fräsch dressing tillreder du snabbt och enkelt genom att blanda ner hackad salladslök, citronsaft och rivet citronskal i olivolja. Krydda med salt och peppar.

0,5 dl hackad salladslök eller gräslök
0,5 dl olivolja
3 msk citronsaft
rivet skal av en halv citron
salt och svartpeppar

Ostpinnar och muffins som tilltugg

Ostkex eller ostpinnar smakar bra som tilltugg till potatissalladen. Ostpinnarna bakar du behändigt i ugn av smördeg som du smaksätter med pesto eller riven ost.

Spröda småbröd, munkar eller söta muffins smakar bra som dessert.

Packa matsäcken med maträtter som är enkla att bära och som håller sig fräscha i matkorgen. Wraps och fyllda batonger kan du gärna slå in i servetter, så att fyllningen inte rymmer ner i picknickkorgen.

Dryckesförslag

Ett torrt eller halvtorrt tyskt rieslingvin eller ett lätt italienskt vittvin, t.ex. soave eller pinot grigio lämpar sig utmärkt till lax–potatissalladen. Den som vill ha ett mousserande vin kan välja en cava och bland ölsorterna lämpar sig pils och lager utmärkt.

Text: Pirkko Koivu
Foto: Thinkstock

Här hittar du recept på modern Club Sandwich