Dessert

Apelsinposset med mandelbiskvi

Lemon posset är en urbrittisk dessert. Den utvecklades från den medeltida föregångaren syllabub, en stärkande dryck och skedmat som också Cajsa Warg ger receptet på. Namnet posset sägs komma från den lilla krukan där mjölken ystades. Ursprungligen använde man öl eller vin i stället för citronsaft.

Dessertens nuvarande popularitet kan förklaras med att den är så lättlagad – bara tio minuter – och delikatessen kan ställas svalt i väntan på servering.

Apelsinposset

För 4–5 personer

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 3/4 dl apelsinsaft
  • 1/2 dl citronsaft
  • det rivna skalet av
  • 1 (eko)apelsin

1. Mät upp grädden och sockret i en liten kastrull. Koka ca 5 minuter under ständig omrörning. Lyft kastrullen av spisen och rör ner apelsin- och citronsaften. Tvätta apelsinen omsorgsfullt och riv skalet. Spara lite skal för garnering och tillsätt resten i blandningen.

2. Häll upp blandningen i portionsskålar, t.ex. glas eller kaffekoppar fungerar fint. Täck med färskfilm och låt stelna minst 4 timmar i kylskåp.

Mandelbiskvier

30–35 st.

150 g smör
1 1/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 äggulor
2 1/2 dl vetemöl
1 1/2 dl mandelmjöl

För ytan:
hackad mandel

1. Rör det mjuka smöret och sockret till skum. Tillsätt ägget och gulorna en i taget under ständig omrörning. Tillsätt vetemjölet och den malna mandeln och rör till en jämn deg.

2. Rulla med mjölade händer degen till en stång och dela upp den i ca 35 bitar. Lägg bitarna glest på ett bakplåtspapper och platta till dem lätt med fingrarna. Strö hackad mandel på ytan. Grädda 8–10 minuter i 200 grader.

Dryckförslag
Till apelsinpossetarna passar en moscato d'asti, ett spritsigt och sött vitvin från Italien. Den som föredrar ett mörkare och fylligare vin kan prova en commandaria, ett starkvin från Cypern.

Text: Raisa Laine
Foto: Laura Riihelä
Dryckförslag: Alko